fbpx

Sandu va anunța săptămâna viitoare măsurile care vor fi întreprinse pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate

Maia Sandu va anunța săptămâna viitoare care este următorul pas pentru a declanșa alegerile parlamentare anticipate. Ea a declarat în studioul TVR Moldova că mai multe „personaje responsabile” din Legislativ nu și-ar dori organizarea scrutinului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președinta nu va iniția noi consultări cu fracțiunile din Legislativ. Ea, însă, nu a dezvăluit dacă va înainta sau nu un candidat, însă a spus cert că acest lucru nu se întâmpla cel puțin până la sfârșitul săptămânii curente.

Totodată, șefa statului a confirmat că deputaților li se va propune un acord prin care aceștia s-ar obliga să nu voteze de două ori candidatul la funcția de premier.

„Putem să suspectăm că mai multe personaje iresponsabile din Parlament nu își doresc aceste alegeri și încearcă să frâneze această situație. La rândul meu, așa cum am zis, am așteptat să vedem decizi CC și săptămâna viitoare o să vin cu următorul pas, pe care în consider corect și care poate să ofere soluție. Evident, depinde de decizia parlamentarilor. (…)

Urmează să vedem dacă într-adevăr se va găsi dorință ca să se facă acest angajament public, să se meargă pe calea ne votării pentru candidatul la funcția de prim-ministru și să se ajungă la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. (…)

Eu o să vin cu soluția pe care o consider potrivită săptămâna viitoare. Vedem dacă până atunci obținem un angajament public al deputaților. (…)Săptămâna aceasta nu voi desemna candidat”, a conchis Sandu.

Precizăm că, 31 decembrie a fost ultima zi de mandat a Guvernului Chicu, premierul și miniștrii Sănătății, Economiei și Finanțelor au refuzat să exercite interimatul în continuare, prim-ministru interimar fiind numit șeful de la Ministerul de Externe, Aureliu Ciocoi.

De la începutul lunii ianuarie, Maia Sandu nu a desemnat încă un candidat la funcția vacantă și a punctat de mai multe ori că este necesară organizare unui scrutin parlamentar anticipat. Întâi îs-a așteptat decizia Curții Constituționale (CC) referitoare la posibilitatea autodizolvării Legislativului, iar după ce judecătorii au decis că procesul nu este posibil, Maia Sandu a declarat că urmează să propună alte soluții săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, socialiștii i-au înaintat luni ultimatum președintei, cerând să desemneze candidatul la șefia Guvernului până pe 1 februarie. Totodată, marți, 19 ianuarie, aceștia s-au adresat la CC și au cerut magistraților să se expună și să comunice cât timp are președinta pentru a desemna o candidatură și ce riscă dacă nu o face.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button