fbpx

Parlamentul poate fi autodizolvat? Deputații PAS vor cere opinia Curții Constituționale

Deputații PAS, Mihai Popșoi și Dan Perciun, anunță că vor sesiza Curtea Constituțională și vor întreba dacă alegerile anticipate pot fi provocate în baza unei declarații votate de două treimi din deputați care solicită autodizolvarea Legislativului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Parlamentarii au precizat că autodizolvarea Legislativului nu este interzisă prin Constituție. Așadar, Curtea urmează să se expună la subiect.

Vom depune împreună cu colegul Dan Perciun, mâine (n. red. 31 decembrie), o sesizare la Curtea Constituțională, fiind în căutarea celei mai rapide căi pentru declanșarea anticipatelor și eliminării riscurilor economice și sociale care rezultă din perpetuarea crizei actuale.

În sesizare vom solicită interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.

În primul rând, autodizolvarea Parlamentului nu este interzisă de Constituție. De vreme ce Parlamentul poate adopta orice acte legislativ în afara celor interzise de Constituție, posibilitatea autodizolvării pare firească.

De asemenea, de vreme ce o majoritate de două treimi poate aplica modificări în Constituție, de ce nu ar putea cu aceeași majoritate calificată să decidă dizolvarea Parlamentului? , adirmă Mihai Popșoi.

Potrivit deputatului, în 1997, când Curtea Constituțională a fost chemată să răspundă la o întrebare asemănătoare, aceasta a specificat că o dizolvare a Parlamentului de către deputați se poate face dacă parlamentarii demisionează și supleanții se dezic de mandat, astfel încât numărul celor rămași să fie mai mic de 51.

În eventualitatea în care se va ajunge la un vot pentru autodizolvare, cetățenii vor putea vedea clar cine dorește curățarea urgentă a parlamentului de hoți și cine a bătut palma cu hoții, încercând să tragă de timp în aceste vremuri de grea cumpănă pentru țară”, punctează parlamentarul.

Totodată, acesta conchide că „nu mai e cazul să fie perpetuat haosul și instabilitatea pentru câteva luni”, în contextul în care dizolvarea ar putea avea loc imediat printr-un vot a două treimi dintre deputați.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button