fbpx

Raport preliminar al UE: R. Moldova a îndeplinit 3 din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene

Republica Moldova face progrese semnificative în îndeplinirea recomandărilor Uniunii Europene pentru aderarea la blocul comunitar, afirmă Ministerul Afacerilor Externe. La aproape un an de la obținerea statutului de țară candidat, Moldova a înregistrat avansuri notabile în trei domenii cheie: reforma justiției, îmbunătățirea codului electoral și combaterea corupției.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ceea ce privește reforma justiției, Republica Moldova a adoptat și implementat o lege care vizează verificarea declarațiilor de avere personale ale candidaților la funcțiile de judecători și procurori. De asemenea, a fost constituit Consiliul Superior al Magistraturii în urma unui proces de pre-vetting aplicat candidaților.

Un alt aspect important este modificarea Codului Electoral conform recomandărilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția.

În lupta împotriva corupției, Republica Moldova a impus sancțiuni împotriva persoanelor implicate în acte de corupție, prin măsuri dispuse de Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Uniunea Europeană și alte state. De asemenea, este menționată condamnarea definitivă a fostului deputat Ilan Șor pentru fapte de mare corupție.

Din cele nouă condiționalități, R. Moldova a îndeplinit trei, are „progrese bune” în alte două și „unele progrese” în celelalte patru. Ucraina a realizat complet două din cele șapte condiții înaintate de Comisia Europeană și a făcut „unele progrese” în celelalte cazuri, scrie europaliberă.org.

Georgia a dus la bun la sfârșit doar trei din cele 12 reforme cerute de UE, are „unele progrese” în șapte domenii și „progrese limitate” în deoligarhizare, dar nu a făcut nimic pentru a asigura pluralismul media.

„După ce am văzut această prezentare generală, putem spune că R. Moldova este acum cel mai bun elev din clasă, iar Georgia este, cu siguranță, cel mai slab elev. Per general, dacă R. Moldova nu este cea mai bună, atunci sigur este cel puțin la egalitate cu Ucraina. Este clar că autoritățile de la Chișinău și-au făcut temele pentru acasă, au studiat din greu și sunt pe calea cea dreaptă”, comentează Rikard Jozwiak.

Articole asemănătoare

Back to top button