fbpx

Premieră importantă în Moldova! Savanții au reușit să secvenţieze complet genomul SARS-CoV-2

În premieră pentru Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a reușit să secvenţieze complet genomul SARS-CoV-2, înregistrând datele în repozitoriul internațional GISAID.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru secvențierea completă a genomului viral au fost analizate șapte probe, selectate de la pacienții cu diferite forme clinice, din diverse zone ale țării, dintre care patru au fost secvențiate complet. Pentru acest studiu, savanții de la Chișinău au avut drept parteneri medici de renume din Italia, de la Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB).

„Am putea face unele prognozări şi aprecieri a procesului de evoluare şi reprezentativitate în RM. Secvenţierea are un rol foarte important de a aprecia gradul de mutaţie”, a spus Stanislav Groppa, academician de la USMF. 

În urma analizelor făcute, specialiștii au stablit că zona de sud a ţării este lider la capitolul îmbolnăviri, însă în regiunea de nord sunt tot multe decese. De asemenea, s-a aflat că în Moldova virusul se manifestă puţin diferit. Rezultatele cercetării vor mai permite savanților să analizeze evoluția COVID-19 în țară și vor putea afla dacă acesta a devenit mai periculos.

„Virusul evoluează lent. Comparativ cu forma iniţială, provenită din China, virusul pe care l-am depistat şi secvenţiat noi are diferenţe foarte mici. Nu dă nici un semn de retragere”, a precizat Alessandro Marcello, specialist în Laboratorul de Virusologie Moleculară al ICGEB.

Precizăm că rezultatele cercetării sunt incluse într-un sistem de cercetare internaţional.

Articole asemănătoare

Back to top button