fbpx

Popescu: În ultimii 30 de ani, Rusia a încercat să complice viața cetățenilor moldoveni și să împiedice dezvoltarea țării

„Ce a făcut Rusia în ultimii 30 de ani pentru Republica Moldova? Sprijinul separatismului, tentative de destabilizare, embargouri, presiuni politice, presiuni geopolitice, menținerea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul nostru”, a declarat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Ministrul a subliniat că acțiunile Rusiei au avut un impact tragic asupra Ucrainei și un impact negativ semnificativ asupra Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

El a subliniat că aceste acțiuni afectează toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc.

„Rusia a făcut foarte multe lucruri care au avut ca obiectiv de a complica viața cetățenilor noștri, să nu ne permită dezvoltarea, reintegrarea țării, iată aceste lucruri le putem constata. Aceste lucruri nouă nu ne convin, acestea sunt în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a vorbitorilor de limba rusă, găgăuză, bulgară, ucraineană, română, pentru că îi lovesc pe toți cetățenii. Ori când Moldova nu putea exporta vin în 2006, acest lucru afecta pe toată lumea. Ulterior, noi ne-am găsit alte piețe de desfacere, alți parteneri. Și Rusia a ales prin propriile acțiuni ca Republica Moldova să nu fie un stat care poate miza, din păcate, pe un comportament respectuos din partea Federației Ruse, care timp de foarte mulți ani a implementat politici ostile”, a declarat Popescu.

În ceea ce privește sectorul energetic, Popescu a criticat creșterea facturilor la gaz ca rezultat al deciziei Rusiei de a reduce livrările de gaz către Republica Moldova și de a nu respecta obligațiile contractuale.

Ministrul Popescu a subliniat că acțiunile Rusiei au avut un impact tragic asupra Ucrainei și un impact negativ semnificativ asupra Republicii Moldova. El a evidențiat, de asemenea, impactul negativ al acțiunilor ruse în sectorul aviatic, menționând că restricțiile impuse de Rusia asupra zborurilor din Chișinău au afectat oamenii de afaceri, investitorii și diaspora moldovenească. Lipsa suficientelor zboruri directe de la Chișinău a dus la inconveniente și costuri suplimentare pentru cetățenii moldoveni.

„Acum știm că statul agresor este Federația Rusă, statul care a început, a lansat cele mai brutale, cele mai largi acțiuni militare de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, deci, în ultimii 70 de ani, este Federația Rusă. Acest lucru are un impact tragic asupra Ucrainei și e un impact negativ foarte mare asupra Republicii Moldova. Eu v-am dat un exemplu, iată oamenii n-au suficiente zboruri de la Chișinău, nu se pot duce în vacanță, investitorii nu-i putem atrage, diaspora nu poate reveni, oamenii de afaceri tot nu au suficiente zboruri, ca să meargă să-și promoveze produsele, mulți sunt nevoiți să zboare pe la Iași, acest lucru lungește cozile din vamă, care în toate verele sunt foarte lungi.

Iată toate acestea, fiecare minut, fiecare leu plătit în plus pentru ca oamenii să zboare de la Iași este cauzat de acele misive rusești, care au violat spațiul nostru european. Și atunci când vara, în căldură, cu bani, în microbuze, cu rânduri, oamenii noștri nu pot zbura de la Chișinău, o bună parte din responsabilitatea pentru acest lucru este din cauza acțiunilor Federației Ruse contra Ucrainei, cu efecte negative asupra Republicii Moldova. La fel facturile la gaz, această factură este înaltă, mult mai înaltă ca anterior, pentru că Federația Rusă avea anumite obligații contractuale față de Republica Moldova, a decis să nu respecte aceste obligații contractuale, a redus livrările de gaz, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să plătească facturi mai mari.”, a menționat ministrul.

Articole asemănătoare

Back to top button