fbpx

opinii | Dialogul dintre PSRM și ACUM au complicat și mai mult lucrurile: „Totul va depinde de oferta cu care va veni PD”

Dialogul care s-a desfășurat joi, 11 aprilie, între deputații ACUM, Alexandru Slusari și Mihai Popșoi, și cei ai PSRM – Ion Ceban și Vlad Bătrîncea, au complicat și mai mult actuala situație. De această opinie sunt mai mulți politologi care afirmă că o viitoare coaliție între PSRM și PD este tot mai plauzibilă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai mult, aceștia nu exclud alegerile anticipate care, pe lângă faptul că nu vor aduce rezultate noi, întrucât niciun partid nu își mai poate extinde bazinul de alegători, încă un scrutin ar nemulțumi oamenii care vor să trăiască bine acum și nu poimâine.

Victor Juc, doctor habilitat în politologie: „PSRM vrea să folosească Guvernul în calitate de instrument pentru a reseta activitatea Președinției. Ținta PSRM este anul 2020, când urmează să aibă loc alegeri prezidențiale. Ei vor ca Igor Dodon să câștige acel scrutin. Blocul ACUM, din start a făcut abstracție de această legislatură. Ei vor să dezoligarhizeze țara, dar nu înțeleg că nu pot face asta peste noapte.

(…) Niciuna dintre forțele politice nu-și poate extinde bazinul electoral. Respectiv, în cazul unui scrutin parlamentar anticipat, vom avea același tablou”.

Alexandru Burian, doctor în drept internațional: „După prima rundă de discuții, care a eșuat, s-a observat cât de tare se contrazic acești actori politici. Gradul de încredere între aceste formațiuni este zero, iar unii din liderii politici nici nu au capacitatea de a negocia”, a opinat expertul în studioul Radio Sputnik Moldova.

Igor Volnițchi, analist politic: „După aceste invitații reciproce la dialog, întrunirea care a avut loc și declarațiile făcute de cele două entități politice, lucrurile nu s-au clarificat deloc, dimpotrivă s-au complicat și mai mult, ceea ce ne face să credem că probabilitatea unui dialog și a unui vot comun în Parlament sunt practic imposibile. Cele două părți stau ferm pe poziții. PSRM își dorește o coaliție, pe când cei din blocul ACUM ar accepta maxim un vot conjunctural.

Totul depinde de oferta cu care va veni Partidul Democrat. La această etapă eu nu aș fi atât de optimist și nu aș afirma că o coaliție între PDM și PSRM e ca și făcută.  Eu cred că probabilitatea alegerilor anticipate este mult mai mare. Și aici nu mă refer la faptul că cele două formațiuni nu s-ar putea înțelege, ci la faptul că Partidului Democrat îi convine alegeri anticipate și mai ales dacă aceste alegeri ar fi organizate o dată cu localele. În astfel de situație, șansele democraților de a avea o prezență mai mare în Parlament sunt mai mari”.

Amintim că joi, 11 aprilie, deputații blocului politic ACUM și cei ai PSRM s-au întâlnit pentru a discuta o posibilă colaborare între cele două fracțiuni. Popșoi și Slusari au insistat pe pachetul de legi privind dezoligarhizarea statului, în timp ce socialiștii au cerut funcții în cadrul Guvernului și Parlamentului.

Ulterior, Ion Ceban declarase că PSRM ar urma să ia o decizie în privința acțiunilor de mai departe la Consiliul Republican al partidului, care a avut loc ieri. În cadrul întrunirii a participat și președintele Igor Dodon, care a prezentat-o pe Zinaida Greceanîi drept viitorul președinte al Parlamentului.

În context, liderul PPDA, Andrei Năstase, a menționat că reprezentanții partidului vor convoca Consiliul Politic al blocului și vor veni cu o reacție. Totuși, „suntem dispuși să continuăm discuțiile pe marginea pachetului de dezoligarhizare”.

Citește și:

Condițiile PSRM pentru crearea majorității parlamentare cu ACUM: În lipsa unui compromis, am putea avea alegeri anticipate

Articole asemănătoare

Back to top button