fbpx

Octavian Iachimovschi, selectat pentru funcția de procuror general. Cine este candidatul ales de CSP

Consiliul Superior al Procurorilor a propus candidatura lui Octavian Iachimovschi pentru a trece Comisia vetting în cadrul procesului de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Decizia a fost luată joi, 22 februarie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

CSP a informat că Octavian Iachimovschi, adjunctul interimar al șefei Procuraturii Anticorupție, a acumulat cel mai mare punctaj – 8,53, actualul procuror general interimar Ion Munteanu a acumulat 8,16 puncte, adjunctul lui Igor Demciucin – 8,19, iar juristul Andrei Coca – 4,72.

Cine este Octavian Iachimovschi

Mold-street.com scrie că președintele CSP, Dumitru Obadă, a anunţat că informațiile despre Iachimovschi, câştigătorul concursului de selecție a candidaților la funcția de Procuror General, vor fi transmise comisiei de evaluare a procurorilor în vederea evaluării etice și financiare a acestuia.

Octavian Iachimovschi este magistru în drept şi, până a ajunge în procuratură a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova (2009 – 2011). Cariera de procuror a început-o în iunie 2011, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA).

El a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA în august-decembrie 2019, însă în decembrie 2019 Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”.

În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers Procurorului General interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”.

În cadrul investigării fraudei bancare s-a făcut remarcat cu acuzaţii dure la adresa Băncii Naţionale, acuzând conducerea BNM de faptul că ar fi tăinuit  o parte din serverele celor trei bănci fraudate şi astfel a tergiversat desfăşurarea anchetei. La fel, a fost cel care a depus demersul în instanţă, în urma căruia în vara 2020 au fost puse sub sechestru bunuri de peste 2 miliarde lei ale Victoriabank, „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și asigurării acțiunii civile”, în dosarul frauda bancară.

Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea Procurorului General interimar Ion Munteanu. În anul 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi cu 53,01 puncte, în timp ce Veronica Dragalin a obținut un scor de 72,15 puncte, fiind aleasă șefă a instituției.

Potrivit ZDG, familia Iachimovschi locuiește într-o casă de locuit cu un singur etaj, amplasată în comuna Budești, Chișinău. Imobilul cu o suprafață de 100 de metri pătrați a fost procurat în 2020 prin ipotecă și ar valora, conform declarației de avere și informații personale depuse de procuror, puțin peste un milion de lei. Cu un an înainte de procurarea locuinței, acuzatorul de stat a vândut un apartament cu o suprafață de 32,9 metri pătrați, pe care îl deținea din 2010. În declarațiile de avere depuse de el, apartamentul valora 145,6 mii de lei, dar l-a vândut cu 16.500 de euro sau echivalentul a 318 mii de lei. Adică, de peste două ori mai scump.

Anul trecut, familia Iachimovschi a achiziționat un apartament cu o suprafață de 50 de metri pătrați în sectorul Ciocana al capitalei.

„Casa a fost procurată prin programul «Prima Casă». Eu am 4 copii și practic nu am participat la program în calitate de funcționar public, dar ca o familie cu 4 copii, în care compensarea este de 100%. După procurarea casei, am vândut apartamentul cu spațiu insuficient pentru 6 persoane și am cumpărat alt apartament, pe care l-am dat în chirie”, a spus procurorul Iachimovschi, citat de ZDG.

În 2022, Octavian Iachimovschi a ridicat de la PA un salariu anual de circa 353.000 de lei, iar soția sa a raportat în 2022 un salariu de 104.000 de lei de la Serviciul Fiscal de Stat. De la Institutul Național al Justiției, procurorul a avut în 2022 venituri de aproape 83.000 de lei, iar Centrul de Resurse Juridice l-a remunerat cu 74.000 de lei pentru activitate științifică și de cercetare.

Viorica Iachimovschi, soţia procurorului, figurează în calitate de fondatoare și administratoare a agenției de turism Four travels tour SRL, fondată în noiembrie 2022. Viorica Iachimovschi a activat în perioada 2020-2022 în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, fiind inspector Direcția generală deservire fiscală din sectorul Râșcani, muncipiul Chişinău.

În perioada 2013-2015, procurorul a primit de la mama sa donații în valoare de 27.400 de euro.

Iachimovschi figurează în calitate de fondator al Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate, constituită în septembrie 2019. Procurorii Dumitru Obadă și Iuri Lealin sunt alți doi co-fondatori ai Asociației, care conform statutului a fost creată „în vederea realizării în comun a scopurilor îndreptate spre favorizarea unui dialog constructiv interinstituțional, precum și cu societatea civilă, care ar contribui la edificarea unui Stat de Drept întru triumfarea dezideratelor de justiție și echitate”.

Articole asemănătoare

Back to top button