fbpx

Moldova, printre țările lumii care va înregistra cea mai rapidă creștere economică până în 2021. Rusia nu se va bucura de același succes

Institutul Vienez pentru Studii Economice Internaționale (WIIW) a publicat recent prognozele creșterilor economice pe care le vor înregistra 23 de țări ale lumii în următorii doi ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit raportului, țara noastră, alături de Kosovo și Albania, va avea una dintre cele mai rapide evoluții economice. Astfel, WIIW a prognozat că următoarele creșteri ale PIB-ul țării noastre vor arăta astfel: 3,8% în 2019, 3,6% în 2020 și 3,5% în 2021. Pentru România, estimările sunt mai modeste – 2,8% în acest an, 3% în 2020 și 3,2% în 20121. Ucraina va avea în acest an o creștere de 2,5%, în anul viitor – 2%, iar în 2021 – 2,9%.

În Rusia, de exemplu, progresele economice se vor întâmpla mult mai greu decât în alte state ale lumii, în ciuda creșterii cu peste 30% a prețurilor petrolului în 2018. Acest lucru se datorează și impactului puternic pe care îl au sancțiunile Occidentului. Creșteri economice lente vor fi și în Belarus, dar și Turcia.

Totodată, experții menționează că, la nivel global, încetinirea economiei în țări precum Germania și China va avea un impact negativ asupra exporturilor globale. Republica Cehă, Slovenia, Slovacia și Ungaria sunt cele mai expuse acestui fapt, datorită atât ponderii extrem de ridicate a exporturilor în PIB, cât și gradului ridicat de integrare a acestora în lanțurile de valori regionale și globale.

Printre provocările la nivel regional se numără, potrivit WIIW, deficitul de forță de muncă, riscurile geopolitice și creșterea economică globală anemică, dar și o posibilă reducere a fondurilor europene. În același raport se menționează că piața muncii în scădere a determinat în țările din Europa Centrală și de Est, dar și în țările CSI, creșterea salariilor, ceea ce prezintă o provocare serioasă pentru competitivitatea la nivel internațional.

Articole asemănătoare

Back to top button