fbpx

Google testează un chatbot medical în spitale: Cum ajută inteligența artificială doctorii

Google a testat un chatbot medical AI în spitale, de luni de zile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din aprilie, oamenii de știință au testat bot-ul numit Med-PaLM 2 la spitalul de cercetare Mayo Clinic, printre alte spitale, scrie Playtech.

Bot-ul este o iterație specifică medicinei a PaLM 2 de la Google, un model puternic de limbaj mare, care a fost dezvăluit pentru prima dată la prezentarea I/O a companiei, în mai. Ca referință, PaLM 2 alimentează și concurentul Google, ChatGPT.

Ce poate face chatbot-ul medical de la Google

Med-PaLM 2 este instruit special pentru examenele de licență medicală și este conceput pentru a oferi utilizatorilor sfaturi medicale. De asemenea, este menit să organizeze datele privind asistența medicală și să sintetizeze documentele.

Vestea vine la doar câteva luni după ce Microsoft și-a anunțat propria versiune a unui chatbot similar, orientat spre medicină, numit BioGPT.

Conform WSJ, medicii care lucrează cu Med-PaLM 2 au descoperit că rezultatele bot-ului „au inclus conținut mai inexact sau irelevant în răspunsurile sale decât cele ale colegilor”. O lucrare care nu a fost încă revizuită de către inginerii Google DeepMind, împărtășită în mai, a constatat, de asemenea, că, deși mașina a funcționat la egalitate cu sau mai bine decât medicii umani în mai multe segmente, inclusiv reamintirea cunoștințelor și înțelegerea citirii, erorile în răspunsurile AI au fost mari.

Cu alte cuvinte, Google încă nu a demonstrat că modelul său este de încredere la unul dintre principalele lucruri pentru care este conceput: să ofere sfaturi medicale precise la scară largă. Și acest lucru, desigur, este extrem de important. O eroare într-un eseu școlar scris de Bard ar putea aduce unui elev o notă proastă. Dar sfaturile medicale încărcate de erori, pe de altă parte, ar putea avea consecințe grave asupra sănătății.

În ceea ce privește cine ar putea folosi un astfel de chatbot, Google ar putea să își vizeze instrumentul către lumea în curs de dezvoltare. Un e-mail intern Google adresat angajaților din aprilie analizat de WSJ a explicat că Med-PaLM 2 ar putea „a avea o valoare extraordinară în țările care au acces limitat la medici”.

Articole asemănătoare

Back to top button