fbpx

foto | O sută de roboți creați de elevii moldoveni au luptat pentru titlul de campion la SUMOBOT Challenge Moldova 2022

100 de roboți, proiectați, construiți și programați de elevii din R. Moldova, au duelat pe ringurile sumo în acest week-end la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sumoboții au luptat, sâmbătă 3 decembrie, la Chișinău, pentru titlul de campioni SumoBot Challenge Moldova 2022. La eveniment au participat cei 200 de elevi creatori ai sumoboților veniți din toată țara, fiind ghidați de cei peste 60 de antrenori, profesori de robotică, fizică, matematică etc.

Câștigătorii SumoBot Challenge 2022 sunt:

  1. Echipa TAK 1, Tekwill Academy Kids din mun. Chișinău
  2. Echipa YuNet, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din mun. Chișinău
  3. Echipa Big Boom, Instituția Privată Liceul „Da Vinci” din mun. Chișinău

„Pentru mine participarea la acest concurs înseamnă câștigarea de experiență și o abilitate care mă va ajuta pe viitor. Îmi doresc să devin un inginer acasă, ca să ajut la dezvoltarea acestei țări”, spune participantul la competiție Cristian Sîrbu din Rezina.

Competiția a fost una mult așteptată, iar numărul de echipe participante a fost unul record. Elevii și-au utilizat cunoștințele de inginerie și programare pentru a crea sumoboți – roboți programați pentru luptă unul la unu în cadrul unui ring de sumo, fără implicarea elevilor. În cadrul unei lupte, câștigător este considerat robotul care își scoate adversarul în afara ringului.

„Este o competiție interesantă și atractivă. Aici am învățat că trebuie să ai încredere în tine însuți și să gândești robotul pentru al pregăti de orice situație imaginabilă care se poate întâmpla în timpul competiției”, Sebastian Barbaros din Chișinău.

Pentru fiecare echipă – sumobotul este o mică operă de artă inginerească care combină abilitățile de proiectare, construcție și programare a unui robot din seturi LEGO.

„Competițiile sunt un prilej foarte bun și un mod eficient de a-i motiva pe elevi să studieze suplimentar și să capete abilități noi. Pe durata pregătirilor ei înțeleg și aplică concepte mai complicate din fizică, geometrie, programare în crearea unui mini proiect ingineresc”, a declarat Veronica Eșanu, Manager antreprenoriat și inovare, Proiectul Tehnologiile Viitorului.

SumoBot este un concurs care motivează, încurajează și susține copiii pasionați de robotică și tehnologii să dezvolte abilități inginerești, necesare pentru proiectarea, construirea și programarea roboților. Competiția este populară la nivel internațional și este considerată unul dintre cele mai bune modele de „competition based learning” (învățare bazată pe competiție). Regulile acestei competiții sunt preluate de la „Baltic Robot Sumo” și inspirate de la competiția japoneză de lupte Sumo, în care luptătorii trebuie să scoată adversarul dintr-un ring rotund, folosind forța și greutatea proprie.

„Deși am avut unele provocări spre exemplu pentru prima dată au concurat două modele de roboți diferiți, proiectați din seturi diferite, am văzut construcții de roboți cu o programare și o strategie de luptă destul de avansată. Am observat mai multă siguranță și curaj la elevii care au mai participat la edițiile precedente și mult entuziasm și emoție la elevii care au venit la competiție pentru prima dată”, susține Adrian Grădinaru, arbitru principal.

Competiția SumoBot Challenge Moldova 2022 a fost organizată de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Articole asemănătoare

Back to top button