fbpx

Fermierii se întâlnesc cu Maia Sandu: „În cazul eșuării negocierilor, vom protesta activ”

Astăzi, 22 iunie, Asociația Forța Fermierilor se întâlnește cu președinta Maia Sandu într-o încercare de a găsi soluții pentru depășirea crizei din sectorul agro. Dacă discuțiile nu vor avea succes, fermierii amenință cu continuarea protestelor în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După negocierile de ieri cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vasile Bolea, Asociația Forța Fermierilor a exprimat nemulțumirea față de întârzierea rezolvării problemei compensațiilor. Aceștia au prezentat studiul FAO pentru Moldova, care evidențiază situația critică din sectorul agrar, cauzată de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la inputuri, secetă și prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase.

„Ieri seara reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au avut o întrevedere cu domnul prim-ministru și domnul ministru Bolea, care s-a întors de la Bruxelles. Sincer nu înțelegem de ce nu este posibil de rezolvat rapid problema compensațiilor. În cadrul discuțiilor în capitala UE ministru Agriculturii a prezentat un studiu FAO pentru Moldova , care confirmă situația catastrofală în sectorul agrar, generată de războiul din Ucraina, scumpirile inputurilor, seceta și prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase. Calculele noastre privind pierderile fermierilor doar la primă grupă au fost confirmate. Domnul ministru a solicitat sprijinul de la UE în suma de peste 50 mln euro. Rămâne marea întrebare. De ce această solicitare a fost făcută cu așa mare întârziere și situația în agricultură a degenerat în așa hal?”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Asociației au afirmat că Uniunea Europeană a acceptat includerea Republicii Moldova în lista țărilor afectate grav de război și care vor beneficia de sprijin financiar suplimentar. Aceasta înseamnă că în viitorul apropiat, UE va oferi sprijin pentru depășirea crizei din agricultură.

Cu toate acestea, Asociația Forța Fermierilor susține că a solicitat alocarea urgentă a 700 de milioane de lei din bugetul de stat pentru compensațiile destinate fermierilor mici și mijlocii. Aceste sume urmează să fie acoperite ulterior din fonduri europene. Fermierii consideră că au nevoie urgentă de bani în următoarele două luni și nu pot aștepta până când vor fi disponibile fondurile europene.

După ce negocierile cu Guvernul au eșuat, fermierii au convenit să se întâlnească cu președinta Maia Sandu în speranța găsirii unei soluții. În cazul în care întâlnirea nu va avea rezultate favorabile, fermierii au anunțat că vor continua protestele în formă de marșuri cu tehnică în PMAN.

Articole asemănătoare

Back to top button