fbpx

Expert IPRE: „Rusia nu îl va extrăda pe Ilan Șor. Acesta este un instrument folosit pentru a dirija interesele Moscovei în interiorul R. Moldova”

„Rusia nu îl va extrăda pe Ilan Șor. Acesta este un instrument folosit pentru a dirija interesele Moscovei în interiorul Republicii Moldova, interese legate de destabilizarea situației inclusiv prin intermediul viitoarelor alegeri”, a declarat expertul IPRE, Mihai Mogâldea, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, scrie Tvr Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Mihai Mogâldea, Ilan Șor este partenerul numărul 1 al Rusiei în Republica Moldova.

„Ilan Șor este cel care face toate tranzacțiile între Moscova și partidele pe care le controlează în Republica Moldova. Asta înseamnă că Rusia și Ilan Șor trebuie să coopereze cât mai strâns ca să își atingă scopurile. Aflarea lui Ilan Șor la Moscova este necesară pentru ca planurile pentru viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale să fie cât mai bine coordonate”, a spus Mihai Mogâldea.

Expertul militar Artur Leșcu. a afirmat în cadrul emisiunii că Rusia încă mai are poli de putere în Republica Moldova.

„Interesul Moscovei este unul limpede, dar complicat de realizat. Noi avem alegeri prezidențiale, urmează cele parlamentare și, din cîte se vede, și-a ales pionii cu care va încerca să influențeze viitoarele alegeri din Republica Moldova. Are mai mulți pioni și, deocamdată, stă în așteptare”, a declarat Artur Leșcu.

Acesta a menționat că, totuși, se observă unele jaloane pe care Rusia le va utiliza.

„Trebuie să fim vigilenți, atenți. Nu spun nimic nou, dar conștientizarea pericolului este un prim pas spre depășirea acestuia”, a spus Artul Leșcu.

Potrivit expertului, Rusia reprezintă și pericolul extern și cel intern pentru Republica Moldova.

„Utilizează corupția internă ca modalitatea de a influența politicul. Toți politicienii sau cei care, direct sau indirect, duc propaganda Moscovei, sunt acei pioni pe care Rusia le utilizează”, a spus Artur Leșcu.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a precizat într-o intervenție prin Skype că Rusia nu are nevoie de argumente în ce îl privește pe Ilan Șor.

„Moscova nu îl extrădează pentru că are nevoie de el. Sunt foarte mulți criminali care se ascund în Rusia, criminali ruți care au comis crime în alte țări și nu îi extrădează. Asta e Rusia și vrea destabilizarea situației în Republica Moldova. A încercat să răstoarne guvernarea și să o schimbe cu un guvern pro-rus, nu a reușit și lupta lor continuă. Vor încerca să destabilizeze alegerile parlamentare și referendumul, iar scopul lor este ca anul acesta să câștige alegerile prezidențiale”, a spus Anatol Șalaru.

Articole asemănătoare

Back to top button