fbpx

Este necesar să dezinfectăm alimentele cumpărate de la magazin? Răspunsul experților

Chiar dacă o mulțime de țări au impus restricții de circulație prin orașe și sate, oamenilor nu li se poate interzice să plece la magazin pentru a-și procura produse alimentare. Totuși, aceștia sunt încurajați să apeleze la serviciile online de livrare sau să se echipeze corespunzător, cu mănuși și măști.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unii oameni sunt sceptici în ceea ce privește cumpărarea produselor din supermarketuri și se îndoiesc de siguranța acestora. Jurnaliștii de la npr.org au întrebat diverși experți în boli infecțioase și virologie dacă este nevoie să dezinfectăm produsele achiziționate și cât de utile sunt mănușile de protecție.

„Deși este posibil să contactați virusul de pe suprafețe contaminate, cel mai mare risc de transmisie este prin picături respiratorii, la care sunteți expuși atunci când sunteți în preajma altor persoane”, a declarat pentru sursa citată Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia University.

Donald Schaffner, microbiolog alimentar, ne sfătuieşte să ne îndreptăm spre magazine care limitează numărul persoanelor care pot intra în interior în acelaşi timp. Deşi acest lucru poate face ca statul la coadă să dureze mai mult, va facilita distanţarea socială în incinta magazinului.

Odată ce intri în magazin, concentrează-te să termini cât mai repede de făcut cumpărăturile pentru a minimiza şansele de infectare”, recomandă microbiologul.

Perioada de incubare a coronavirusului de tip nou este de 14 zile. De aceea, chiar dacă nu aveți simptome ale bolii, este indicat să purtați o mască atunci când vă aflați în locuri mai aglomerate.

Specialiștii ne recomandă să mergem la cumpărături singuri, astfel minimalizăm riscul ca vreunul dintre membrii familiei să se infecteze.

La magazin, asigurați-vă că vă dezinfectați mâinile şi mânerul căruciorului sau al coşului de cumpărături. Multe magazine fac acum asta pentru clienţi, dar nu e rău să aveți și propriul dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante. Evitați să vă atingeți faţa când sunteți în interiorul magazinului, până când vă dezinfectați din nou mâinile, și nu folosiți telefonul.

Mănușile nu sunt magice. Mănușile nu te fac invulnerabil. De îndată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, această contaminare este pe mănuși”, spune microbiologul Donald Schaffner. 

Rachel Graham, virolog, care studiază coronavirusurile la Universitatea din Carolina de Nord, spune, de asemenea, că e mai bine să renunțăm la mănuși.

Lucrătorii comerciali sunt expuşi la cel mai mare risc, pentru că interacţionează cu foarte mulţi clienţi în fiecare zi. Asigurați-vă că păstrați o distanță de aproximativ doi metri față de ei. Încercați pe cât posibil să evitați plata cu bani, pentru că bancnotele pot găzdui o mulţime de microorganisme.

Ţoţi experţii spun că nu este necesar să dezinfectăm sau să spălăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Aceştia spun că probabilitatea să ne infectăm de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică.

Dacă vă spălați pe mâini după ce vă despachetați cumpărăturile, înainte să vă apucați de gătit sau mâncat, riscul de infectare este foarte scăzut. Dacă vreți neapărat să dezinfectați mâncarea, rămâneți la apă şi săpun. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau alte ambalaje şi ar putea contamina mâncarea.

Experţii spun că cel mai bine este să scufundăm produsele proaspete în apă rece. Tot ei spun să nu renunţăm la consumul de fructe şi legume, pentru că nu este nicio dovadă că acestea transmit sau cauzează infecţia cu virusul COVID-19.

Articole asemănătoare

Back to top button