fbpx

Efectele diabetului: Boala poate provoca modificări funcționale și structurale ale creierului

Un studiu recent arată că diabetul zaharat de tip 2 poate provoca modificări funcţionale și structurale ale creierului, ducând la declin cognitiv și îmbătrânirea prematură a funcțiilor cerebrale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce arată noile cercetări

Studiu s-a efectuat pe 51 de persoane de vârstă medie. Și s-a investigat legătura dintre diabetulzaharat de tip 2 și sănătatea creierului. Pacienții cei mai afectați sunt aceia la care boala a apărut într-un stadiu timpuriu, scrie AlephNews.

Rezultatele arătat că au loc schimbări în structura creierului, inclusiv o reducere a grosimii corticale și a volumului de materie cenușie. Se mai detectează și creșterea volumului hiperintensității materiei albe, iar aceste descoperiri indică efecte negative pe termen lung ale diabetului asupra creierului.

Ce modificări ale creierului se produc

Acest studiu a descoperit că boala cronică de rinichi și afectarea nervilor și a vaselor de sânge din inimă sunt legate de modificări structurale ale creierului.

Echipa de medici a fost totodată surprinsă să constate că neopatia, de care sunt afectate 50% din persoanele cu diabet, nu a fost asociată cu funcția cognitivă în cadrul studiului.

Articole asemănătoare

Back to top button