fbpx

Coronavirusul a fost prezis de economiști?! „Epidemia globală va declanșa o criză economică mondială”

O epidemie globală gravă, așa cum este coronavirusul, provoacă nu doar moartea a sute de oameni, ci și dezechilibrul economiei la nivel mondial. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Încă din anii 2000, Banca Mondială a creat un grup de experți care investiga probabilitatea epidemiilor și consulta liderii mondiali cu privire la modalitățile de evitare a acestora. De atunci, Instituția a emis în fiecare an rapoarte cu avertizarea că posibilitatea apariției unei epidemii grave crește, iar majoritatea țărilor nu sunt pregătite pentru asemenea situații.

Argumentele lor ar fi că:

  • În comparație cu anii precedenți, îmbunătățirile la nivel medical și anti-epidemiologic sunt anihilate de răspândirea transportului aerian, extinderea comerțului și a turismului.
  • Tehnologiile moderne permit nu numai combaterea epidemiilor, ci și crearea sau modificarea unor microorganisme deosebit de periculoase, ceea ce înseamnă că un antidot creat de oameni poate duce la pericole și mai grave.
  • Nu toate statele au sisteme care pot rezista la răspândirea rapidă a infecțiilor fatale.

În 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial, populația a fost lovită de virusul „spaniola”. Acesta a provocat moartea a 50 de milioane de oameni. Astăzi, o maladie similară ar putea ucide între 50 și 80 de milioane de oameni.

Pierderile economice vor fi deosebit de mari datorită panicii la care contribuie și instrumentele moderne de comunicare. Panica va submina comerțul și va agrava criza economică. Lupta împotriva epidemiei va fi subminată și de neîncrederea față de politicieni și oamenii de știință. În 2014-2016, acest lucru a complicat serios lupta împotriva răspândirii virusului Ebola în Africa de Vest, relatează Forbes.

Potrivit oamenilor de știință, o epidemie cu aceeași rată de mortalitate ca „spaniola” (adică numărul de decese în raport cu întreaga populație mondială) va provoca o criză economică globală comparabilă cu Marea Depresie. PIB-ul global într-o epidemie catastrofă cu 142 de milioane de decese ar putea scădea cu 8-9% pe an. Cele mai mari pierderi vor avea (peste 10% din PIB), centrele comerciale ca Singapore, Hong Kong și țările cu rezerve impunătoare de petrol. Mai puțin – țările în proces de dezvoltate, unde vor și migra capitalurile din țările afectate.

Deși epidemii severe apar rar , amploarea pierderilor cauzate de acestea este de așa natură încât afectează economia globală pe zeci de ani. În calcul pe fiecare an (inclusiv anii în care epidemia nu s-a produs), economiștii au estimat pierderi la 0,7% din venitul global, ceea ce ar fi comparabil cu pierderile estimate din încălzirea globală (0,2-2% din venituri).

Articole asemănătoare

Back to top button