fbpx

Compensații pentru facturi: Precizările Guvernului privind noul mecanism de ajutor

Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare. Acesta va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi, de exemplu lemn și cărbune.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înregistrarea pe site-ul compensatii.gov.md este deschisă începând cu ziua de miercuri, 1 noiembrie, și până la data de 25 a fiecărei luni.

Guvernul menționează că, anul acesta, persoanele care nu se vor înregistra în sistem nu vor beneficia de compensații.

Există două modalități de înregistrare: 1) Completarea cererii online sau 2) Înregistrarea prin intermediul unui asistent social sau bibliotecar.

Și în acest an, Guvernul va acorda compensații în factură la gaze naturale, energie termică și electrică, precum și o plată monetară pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbuni.

Exista 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate. 2 noi categorii au fost incluse ca cele mai vulnerabile persoane să poată beneficia la maxim de compensațiile oferite de Guvern, iar APRA a fost majorat la 800 de lei.

Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. Anul trecut, peste 760 000 de gospodării din țara noastră au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale;

În cazul în care aveți întrebări, contactați autoritățile la centrul de apel 080005000 sau pe adresa de email: suport@compensatii.gov.md;

Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.

Articole asemănătoare

Back to top button