fbpx

Clinica mobilă Youth Klinic învață tinerii despre metodele de contracepție și îi ajută să treacă peste provocările vârstei

În cadrul proiectului clinica mobilă a rețelei centrelor de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic sunt implicați numeroși specialiști în sănătatea adolescenților, doi dintre care au povestit despre experiența lor în activitatea prestării serviciilor mobile YK. Este vorba de Irina Belozer, medic ginecolog în cadrul Centrului de sănătate prietenos tinerilor Youth Klinic Accept (sectorul Centru din Chișinău) și Elena Caisân-Popa,  psiholog în cadrul Centrului de sănătate prietenos tinerilor Youth Klinic Amigos ( sectorul Buiucani din Chișinău).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ca urmare a monitorizării rezultatelor echipei mobile Youth Klinic, s-a constatat că a crescut accesibilitatea la serviciile medicale și psihosociale a refugiaților și a grupurilor vulnerabile. Astfel, serviciile clinicii mobile YK urmează a fi prestate și în alte regiuni din țară pentru refugiații și adolescenții din zonele rurale și tinerii vulnerabili sau în situații de risc.

Relația distorsionată cu părinții, episoadele de bullying în școală, identificarea de gen sau acceptarea de sine sunt provocările cu care se confruntă cel mai mult tinerii în ziua de azi, menționează psihologul Elena Caisân-Popa.

În calitate de psiholog, am un aport esențial în clarificarea momentului când este bine ca adolescentul să se adreseze la specialiști. Este îmbucurător faptul că acest lucru este văzut tot mai mult ca fiind ceva absolut normal, sănătos și că în școlile din Republica Moldova adolescenții pot apela la serviciul psihologic. Pentru că discutarea aspectelor mai sensibile în ceea ce ține de starea emoțională și psihosocială necesită mai multe ședințe de consiliere, pentru ca tinerii să obțină o claritate, clinica mobilă a rețelei Youth Klinic a venit în ajutorul lor. Cu mulți dintre ei m-am reîntâlnit la cabinetul de consiliere”, spune Elena Caisân-Popa, psiholog.

Medicul ginecolog Irina Belozer a utilizat o tehnică mai diferită în activitatea sa în cadrul clinicii mobile: „Organizăm lecții introductive cu ajutorul andrologului, psihologului și pediatrului care, din start, atrag atenția tinerilor la anumite terminologii, cum ar fi denumirile organelor genitale. După aceste ore, tinerii se simt mult mai liberi și doresc să discute despre problemele care îi frământă.”

Toate serviciile consultative, inclusiv metodele de contracepție, sunt gratuite în cadrul rețelei centrelor de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic. Specialiștii în sănătate își asumă responsabilitatea de a le îndruma pe tineri și tinere despre cum ar trebui să folosească aceste metode. Totodată, se vorbește inclusiv despre igiena personală, deoarece anual se depistează foarte multe cazuri de candidoze și bacterioze vaginale.

Încerc să vorbesc foarte direct despre necesitatea examinărilor urogenitale, deoarece nu consider aceste subiecte stânjenitoare, ba din contra. De asemenea, vreau să menționez faptul că, atât timp cât consilirile medicale sunt confidențiale, este bine să te adresezi la un specialist, deoarece unele tinere își încep viața sexuală la 16 ani, altele un pic mai târziu și la un moment dat apar neclarități”, povestește medicul ginecolog Irina Belozer.

Consilierea psihologică ajută tinerii să se cunoască pe sine, cum să stabilească niște limite pentru a se simți confortabil în cadrul unui colectiv. Atunci când adolescenții nu se simt în siguranță, acestora li se recomandă să vină la unul din cele 41 se centre de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua Youth Klinic, deoarece specialiștii au întotdeauna o abordare prietenoasă, deschisă și fără etichetări.

Cred că ar fi bine să ni se spună cât mai devreme despre schimbările ce se produc în corpul nostru, din punct de vedere fiziologic. Am spus de mai multe ori, corpul nostru nu se dezvoltă doar fizic, ci și bio-psiho-social, de aceea trebuie să avem grijă și de partea emoțională”, subliniază psihologul Elena Caisân-Popa.

Mai multe informații despre clinica mobilă Youth Klinic găsiți pe:

Facebook: Youth Klinic Moldova

Facebook: Centrul Neovita

Instagram: youthklinicmoldova

TikTok: youthklinicmd

Threads: youthklinicmd

Site: www.neovita.md și www.yk.md

***
Serviciul YK Mobile pentru rețeaua de centre de sănătate prietenoase tinerilor
Youth Klinic Moldova este realizat datorită suportului Salvați Copiii România, în
parteneriat cu Centrul de Resurse la nivel național în domeniul sănătății
adolescenților „Neovita” și A. O. „Sănătate pentru tineri”, cu sprijinul organizatoric al
Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și al Primăriei municipiului Chișinău.

Articole asemănătoare

Back to top button