fbpx

Ce răspuns a oferit Federația Rusă la solicitarea de extrădare a Interpol a lui Ilan Șor

Federația Rusă a răspuns la solicitarea Centrul cooperare poliţienească internaţională de la Chișinău, în legătură cu extrădarea politicianului fugar, Ilan Șor. O declarație în acest sens a fost făcută de Viorel Țentiu, șeful Centrului cooperare polițienească internațională, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful Interpol Moldova a fost solicitat să explice dacă au evoluat lucrurile referitor la solicitarea adresată acum o săptămână Federației Ruse de arest și de extrădare a fugarului Ilan Șor, aflat pe teritoriul acestei țări, transmite Jurnal.md.

Viorel Țentiu a precizat că, între timp, și Secretariatul General din Leon a trimis o solicitare similară autorităților din Rusia și Israel.

„Astăzi am recepționat răspunsul din partea Federației Ruse, care în opinia mea este unul absurd și aberant. Autoritățile din Rusia invocă Articolul 3 al Constituției, pentru a-și argumenta neimplicarea în cazul Șor. Amintesc că Articolul 3 vorbește de neimplicarea organizației (Interpol – n.r.) în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale. Însă, în 2021, Comisia de control al fișierelor a declarat că solicitarea R.Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională, cu solicitarea arestului și extrădării, este perfect legală și corespunde prevederilor atât ale Constituției, art. 3, cât și regulilor de procesare a informației. Astăzi, recepționând acest mesaj aberant, Federația Rusă nu se implică invocând anume art. 3”, a spus șeful Interpol.

Viorel Țentiu a precizat că a interpelat iar Secretariatul General de la Leon, Franța, pentru a clarifica lucrurile.

„Anterior, Rusia spunea că Șor a ieșit ultima oară din această țară prin 2014. După însă, Ilan Șor a spus că el este în Federația Rusă. Având și acest ultim răspuns, putem spune că Federația Rusă nu-și onorează obligațiile în calitate de stat membru al organizației”, a spus șeful Interpol.

Întrebat de moderatorul emisiunii, Alex Cozer, ce legătură poate exista între art. 3 și motivul invocat de Rusia de „neimplicare a Interpol în chestiuni politice”, pentru că statul R. Moldova de fapt l-a anunțat în căutare internațională pe Ilan Șor, nu pentru implicarea lui în politică, ci în baza unei condamnări definitive, pentru escrocherie și delapidări de fonduri, șeful Interpol a subliniat că pretextul invocat de autoritățile ruse este unul aberant.

Articole asemănătoare

Back to top button