fbpx

Ce efect are votul prin care Parlamentul a schimbat „limba moldovenească” cu limba română în Constituție și alte legi?

Parlamentul a votat ieri, 2 martie, în prima lectură, substituirea în toată legislația a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Având în vedere interpretarea Curții Constituționale, din punct de vedere juridic, proiectul nu aduce nicio schimbare și nu este necesară modificarea Constituției, explică Centrul de Resurse Juridice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Art. 13 din Constituție menționează că limba de stat este „moldovenească”. În 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova Constitutional Court of Moldova a spus că limba de stat este „română”, deoarece termenul este folosit în Declarația de Independență, iar Constituția nu poate contraveni acesteia.

De asemenea, hotărârea Curții Constituționale este obligatorie și trebuia executată până în martie 2014.

Amintim că ieri, 2 martie, proiectul de lege a fost votat în prima lectură cu votul a 56 de deputați PAS, dar nu fără să încingă spiritele în Legislativ. În timp ce deputata PAS, Veronica Roșca prezenta proiectul de lege prin care sintagma „limba moldovenească” din Constituție se modifică în „limba română”, tribuna principală a fost blocată, de deputații BCS.

Socialiștii s-au îmbrâncit cu deputații PAS și au scandat „Rușine”, „Anticipate” și „Nu vă bateți joc de Constituție”.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Articole asemănătoare

Back to top button