fbpx

Câtă asistenţă externă a primit Republica Moldova în 9 luni ale anului 2023

În primele trei trimestre ale acestui an, debursările din granturile și împrumuturile externe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova au constituit circa 7,55 miliarde lei, arată datele Ministerului Finanțelor, scrie mold-street.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Ministerului Finanţelor volumul intrărilor de granturi şi împrumuturi în primele 9 luni ale anului 2023 au fost cu circa 2,1 miliarde lei mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (9,67 miliarde lei), şi cu 1,85 miliarde lei mai puţin decât a fost planificat.

Scăderea a fost rezultatul reducerii cu 2,86 miliarde lei a intrărilor de împrumuturi externe: de la 7,73 miliarde lei în 9 luni ale anului 2022, la 4,87 miliarde lei, în aceeaşi perioadă din 2023. În aceaşi perioadă valoarea granturilor externe a crescut cu circa 38%: de la 1,94 miliarde lei, la 2,67 miliarde de lei.

Datele Ministerului Finanţelor relevă că în trimestrul întâi al anului 2023, incasările au constituit 824,49 milioane lei, cea mai mare parte – circa 25,85 milioane euro – fiind împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional.

La acestea se adaugă un grant de 283,3 milioane lei de la PNUD (contribuția Elveției și Suediei la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice).

În trimestrul II al anului 2023, încasările au crescut semnificativ, ajungând la 2,71 miliarde lei. Şi în această perioadă cea mai mare asistență pentru susținerea bugetului a fost sub formă de împrumuturi de la FMI – 86,85 milioane euro sau circa 1,73 miliarde lei.

De la Comisia Europeană a intrat o asistență macrofinanciară sub formă de împrumut de circa 39,8 milioane euro și 10 milioane euro în calitate de grant. În total, circa 985 milioane lei.

În trimestrul III al 2023, debursările din granturile și împrumuturile externe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova au constituit peste patru miliarde lei, din care 2,18 miliarde lei a fost sub formă de grant.

Circa 99,8% din totalul asistenţe externe din trimestrul III a fost debursată în cadrul Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare 2” de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a grupului Băncii Mondiale.

În total, pentru acest an a fost planificată încasarea unei asistențe externe pentru susținerea bugetului de 16,87 miliarde lei, din care 12,55 miliarde lei sunt împrumuturi, iar 4,32 miliarde – granturi. Respectiv în ultimul trimestru al anului ar urma să fie debrsate peste 9 miliarde lei granturi şi împrumuturi externe.

Cea mai mare parte este destinată pentru a acoperi deficitul bugetar enorm, creat ca urmare a efectelor crizei energetice și războiului din Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button