fbpx

Boala Alzheimer va putea fi diagnosticată printr-un test de sânge

Un test de sânge care să diagnosticheze boala Alzheimer cu ani înainte de apariția simptomelor ar putea fi la început de drum. Oamenii de știință au identificat substanțe chimice legate de afectarea cognitivă ușoară (MCI) – un semn timpuriu al bolii. Acest lucru ar putea duce la prescrierea de medicamente sau la modificarea stilului de viață atunci când acestea au cele mai mari șanse de a fi eficiente, transmite AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autorul corespondent, profesorul Bin Xu, de la Universitatea Centrală din Carolina de Nord, a declarat: „Munca noastră oferă o nouă cale pentru dezvoltarea de instrumente de diagnosticare și diferențiere pentru Alzheimer”.

Descoperirea oferă speranța unor programe naționale de screening. Ea se bazează pe țesut cerebral post-mortem de la pacienți care au murit cu și fără această boală. Formele specifice ale unei proteine nepotrivite, cunoscute sub numele de p-tau198 și p-tau217, au diferențiat bolnavii MCI de persoanele mai în vârstă care nu suferă de această afecțiune.

Acestea apar în plasmă, un lichid gălbui care transportă celulele roșii și albe din sânge în organism. În prezent, scanările PET (tomografie cu emisie de pozitroni) sunt necesare pentru diagnosticarea clinică a demenței (ADRD) sau pentru puncțiile lombare spinale. Ambele sunt costisitoare.

Prin urmare, identificarea biomarkerilor pentru dezvoltarea de teste neinvazive sau minim invazive și puțin costisitoare reprezintă o nevoie urgentă. Profesorul Xu a declarat: „Până în prezent, nu există biomarkeri bine stabiliți care să fie capabili să discrimineze în mod ferm MCI sau boala Alzheimer în stadiu incipient față de probele normale din punct de vedere cognitiv.

Profesorul Xu a declarat: „Este important faptul că atât p-tau 198, cât și p-tau217 ar putea, de asemenea, să diferențieze țesutul cerebral al pacienților cu MCI – un semn timpuriu al bolii Alzheimer. „Acestea ar putea ajuta medicii să intervină din timp, pe măsură ce noi tratamente devin disponibile, înainte de apariția unor leziuni neurologice semnificative”.

Deteriorarea cognitivă ușoară este o etapă de tranziție între îmbătrânirea normală și demență, ducând la scăpări minore de memorie care uneori devin mai grave. Numărul de cazuri de Alzheimer la nivel mondial se va tripla până la peste 150 de milioane până în 2050. Nu există un tratament. Unul dintre motivele pentru care medicamentele au eșuat până acum este faptul că ele sunt administrate participanților la studiu după ce boala care distruge memoria s-a instalat deja.

Profesorul Xu a declarat: „Identificarea p-tau198 sau a altor candidați promițători pentru diagnosticarea generală a MCI poate avea un impact semnificativ asupra practicii clinice pentru dezvoltarea atât de necesară a biomarkerilor timpurii ai bolii Alzheimer.” Demența îi privează pe bolnavi de amintirile lor și pe familiile celor dragi cu mult înainte de a muri.

Articole asemănătoare

Back to top button