fbpx

„Au fost puși într-o numărătoare, de parcă nu era vorba de oameni”. Maia Sandu, discurs la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor

„Copiii, bătrânii, tații și mamele au fost puși într-o numărătoare, de parcă nu era vorba de oameni.” Maia Sandu și-a început discursul dând citirii listei rudelor sale deportate, „Familia Sandu, soțul Grigore, soția Sofia, cele două fiice, Olimpia de 13 ani și Maria de 14 ani și fiul Grigore”, menționând că astfel de liste au fost făcute în toate raioanele și toate satele.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Oamenii Moldovei de toate etniile care își duceau traiul demn și pașnic pe aceste pământuri, au fost încărcați în toiul nopții sub arme ca pe niște criminali, în vagoane ca pe niște vite și duși la mii de kilometri de casă. Unii au murit pe drum de foame și boală, alții au murit la destinație din cauza condițiilor inumane. Tații au fost despărțiți de familie, copiii mureau pe drum. Părinții, bunicii noștri, oameni care munceau pământul, oameni de omenie, fără nicio vină, fără niciun drept de apel au fost deportați, înfometați, uciși în baza unor liste. Iată listele originale oferite de arhivele naționale. Acest teanc de foi reprezenta soarta a mii de suflete. Pentru regim ei erau liste pentru noi sunt ființe vii, familiile noastre. Atât costa viața unui om pentru un regim odios, regim totalitar”, a declarat Maia Sandu.

„Iată listele originale oferite de arhivele naționale. Acest teanc de foi reprezenta soarta a mii de suflete. Pentru regim erau liste, pentru noi sunt familiile noastre. Atât costa viața unui om pentru regim. Se împlinesc 74 de ani e la al doilea val de deportări. Bunici și părinți de-ai noștri au fost trimiși la pierzanie. Agenția Națională a Arhivelor a publicat anul trecut pentru prima dată listele persoanelor deportate. Acolo este neamul nostru. Să le ținem amintirea vii, prin transmiterea poveștilor de viață pentru generațiile care au avut norocul să nu cunoască astfel de teroare”, a spus Sandu.

Șefa statului a îndemnat cetățenii să păstreze vie amintirea rudelor care au avut de suferit de pe urma acestei tragedii și a îndemnat cetățenii să viziteze „muzeul” din Piața Marii Adunări Naționale, alături de copii, pentru ca noua generație să nu uite istoria.

„Să îi onorăm prin simplu fapt de a nu lăsa uitării suferințele lor, să le ținem amintirea vie prin transmiterea poveștilor de viață către generațiile care au avut norocul să nu cunoască astfel de teroare, să le cinstim numele și să îi cunoaștem așa cum au fost plini de omenie, harnici, respectuoși cu capul sus și spatele drept cu frică de Dumnezeu și dragoste de neam. Mulți ani la rând ne-a fost interzis să vorbim despre teroarea prin care a trecut Moldova, am fost impuși să ne plângem durerea pe ascuns , azi o putem face deschis, azi avem datoria să o facem azi putem spune deschis cât de tare ne doare fiecare copil sau părinte pierdut”, a spus Maia Sandu.

Menționăm că, astăzi, 6 iulie, se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de ţărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forţată, iar averile lor au fost confiscate.

La acea operațiune au participat peste 4.000 de lucrători operativi ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, peste 13.000 de ofițeri și soldați și aproape 25.000 de activiști de partid din Moldova. De asemenea, au fost mobilizate 4.000 de autovehicule, 30 de garnituri de tren cu 1.570 de vagoane pentru vite.

Între anii 1941 şi 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaţilor basarabeni ar fi între 80 şi 120 de mii.

Articole asemănătoare

Back to top button