fbpx

Ala Nemerenco: Vom introduce un sistem de licențiere a activității medicilor

În Republica Moldova va fi introdus un sistem de licențiere a activității medicilor. O spune ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia activitatea fiecărui medic, o dată la cinci ani, va fi supusă unei evaluări. Dacă medicul nu va fi preocupat de instruirea sa continuă sau în activitatea sa vor fi înregistrate cazuri de malpraxis, acesta va fi retrogradat. Ala Nemerenco se arată convinsă că noul sistem de licențiere nu va lăsa instituțiile medicale fără medici, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul Sănătății spune că licențierea activității medicilor este o practică obișnuită în statele europene, iar introducerea unui astfel de sistem de evaluare va exclude persoanele toxice din sistem.

„Vom introduce un sistem de licențiere. Astăzi, orice medic, de când își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau ieșirea la pensie, nu mai are nimeni nicio întrebare la activitatea sa. Peste tot în lume, o dată la cinci ani, fiecare medic trebuie să demonstreze rezultatele activității, faptul că este de bună credință, lucrează asupra sa, urmează cursuri de instruire, nu are înregistrate cazuri de conflict, cazuri de malpraxis. Se coagulează un dosar al medicului. Și o dată la cinci ani are loc evaluarea. El nu ar trebui să se întâlnească cu o comisie, cum își imaginează mulți din sistemul medical, însă dacă nu și-a luat dreptul de practică pentru următoarea perioadă, va exista o concluzie, persoana va fi retrogradată din funcție, trimisă la instruiri plătite din bani proprii. Nu cred că sistemul va pierde. Când există cineva care aduce o doză de nocivitate în sistem, cu persoana respectivă sau fără, nu este mare diferență. De obicei, sistemul se ține pe cadrele profesioniste, cu atitudine, cu capacități”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șefa de la Sănătate spune că numărul spitalelor din Republica Moldova este mult prea mare raportat la numărul populației, iar cea mai mare parte a instituțiilor medicale au o infrastructură învechită. Potrivit Alei Nemerenco, trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății va permite reorganizarea și modernizarea lor. De asemenea, construcția a două spitale regionale noi va oferi pacienților din nordul și sudul țării acces sporit la servicii medicale de calitate.

„Avem 9 spitale municipale, 11 republicane, 34 de spitale raionale, avem multe spitale și un număr total de 17 mii de paturi. În urma analizelor pe care le-am făcut jumătate din ele lucrează ineficient. Rata de ocupare a patului este de 50%, adică pompăm banii în aer, pentru încălzire, electricitate. Infrastructura e proastă și mare. Noi acum ne propunem construcția a două spitale regionale în Bălți și Cahul. Aceste spitale vor deconcentra serviciile înalt calificate din Chișinău ca să oferim acces populației din nordul și sudul republicii la servicii de intervenții chirurgicale complexe, proceduri de tratament oncoterapeutice, ca să nu vină oamenii tocmai la Chișinău”, a mai spus ministrul Sănătății.

Recent, cu votul majorității parlamentare PAS a fost modificată legea ocrotirii sănătății. În urma modificărilor, spitalele raionale au trecut din gestiunea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Miza reformei este de a spori investițiile în spitalele raionale și de a oferi pacienților acces la servicii medicale de calitate.

Articole asemănătoare

Back to top button