fbpx

Agricultorii din R. Moldova anunță „proteste masive” pe 22 noiembrie

Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că, în data de 22 noiembrie 2023, agricultorii se vor mobiliza într-un „protest masiv”. Fermierii din diverse raioane se vor deplasa către Chișinău, folosind tehnica agricolă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceștia afirmă că încercările anterioare de a rezolva problemele fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat, acuzând autoritățile că nu au fost receptive și că, prin tăcerea și inacțiunea lor, contribuie la declinul agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în proprietatea unor holdinguri transnaționale, care nu au interes în susținerea satelor.

Principalele revendicări ale fermierilor includ introducerea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024 privind calcularea penalităților și executarea silită a obligațiunilor pentru agricultorii cu cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase, aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar începând cu 2024, alocarea de 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru compensații în 2024, și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui până la 31 martie 2024.

Fermierii susțin că toate aceste cerințe pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare și argumentează că ar fi oportun ca guvernul să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor, în concordanță cu situația geopolitică din regiune. De asemenea, fermierii insistă că protestul lor este lipsit de conotații politice și vor respinge orice încercare a forțelor politice de a exploata evenimentul în scopuri meschine.

Organizațiile fermierilor își exprimă scuze față de locuitorii capitalei pentru eventualele inconveniențe, însă susțin că mulți producători agricoli se află într-o situație critică de faliment și disperare, neavând altă alternativă.

Articole asemănătoare

Back to top button