fbpx

Agricultorii afectați de seceta din 2023 sunt așteptați pentru a depune dosarele la AIPA, anunță Vladimir Bolea

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat, joi, 15 februarie, în cadrul unui briefing de presă, că hotărârea de Guvern privind alocarea de 50 milioane de lei drept sprijin financiar pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 a intrat în vigoare, iar fermierii pot depune, până pe 13 martie inclusiv, dosarele la AIPA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Vreau să vă informez că astăzi în Monitorul Oficial a fost publicat despre alocarea de 50 milioane de lei, bani de suport pentru compensarea în urma calamităților naturale din anul 2023, lucru înseamnă că începând cu ziua de astăzi, 15 februarie, în timp de 20 de zile lucrătoare, adică până în data de 13 martie inclusiv, agricultorii din R. Moldova, care au avut de suferit de seceta din vara anului 2023, sunt așteptați pentru a depune dosarele la AIPA și pentru a-și primi banii”, a anunțat ministrul.

În funcție de suprafața terenurilor afectate de seceta de anul trecut, solicitanții vor primi între 1000 și 2500 de lei per hectar sub formă de compensație.

„Din datele preliminare, de acest ajutor vor beneficia aproximativ 400 de agricultori. Cifra finală o vom cunoaște pe data de 14 martie, când va fi finalizat procesul de colectare a dosarelor.

Agricultorii ale căror terenuri au fost afectate de secetă în proporție de 60-69% vor beneficia de o compensare totală de 1000 de lei pentru hectar, pentru cei cu terenurile afectate în proporție de 70-79%, compensația va fi de 1500 de lei per hectar. În cazul terenurilor afectate de secetă în proporție de 80-89%, compensația se va ridica la 2000 de lei pentru hectar. Iar terenurile afectate de secetă în proporție de 90-100% vor primi cea mai mare compensație și anume 2500 de lei per hectar. În mare parte, de această compensație vor beneficia agricultorii din sudul R. Moldova. Cel mai mare număr de agricultori afectați în proporție de 90-100% sunt cei din raioanele Cahul și Cantemir”, a precizat ministrul.

Articole asemănătoare

Back to top button