fbpx

„A fost una corectă”. Igor Grosu, despre decizia PAS de a nu avea un candidat la alegerile din Găgăuzia

Decizia Partidului Acțiune și Solidaritate de a nu înainta niciun candidat la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a fost una corectă. O spune liderul PAS, Igor Grosu, potrivit căruia preferințele politice ale electoratului găgăuz sunt pro-Kremin, fapt cunoscut de actuala guvernare. Președintele Parlamentului spune că indiferent cine va fi ales la șefia autonomiei, va fi sancționat dacă va atenta la securitatea națională și integritatea teritorială a Republicii Moldova, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Rezultatele primului tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei erau previzibile, spune Igor Grosu. Potrivit politicianului, autoritățile de la Chișinău așteaptă rezultatele monitorizării scrutinului pentru a se expune asupra corectitudinii desfășurării campaniei electorale și procesului de vot.

„Predilecția politicienilor din Găgăuzia și a unei majorități a electoratului este pro-Kremlin. Este o tristă realitate pe care o cunoaștem. Sunt consecințele unei perioade lungi de îndoctrinare. În campanie a fost foarte multă geopolitică. Așteptăm să vedem rezultatele monitorizării, să vedem cât de corecte au fost alegerile în primul tur. Cei care au monitorizat să ne prezinte răspunsuri la întrebările legitime care persistă în societate, cât de corect a avut loc această campanie electorală? Vom lua toate măsurile necesare pentru a nu permite grupărilor criminale organizate cu conexiuni la Kremlin de a destabiliza situația”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTv Chișinău.

Igor Grosu spune alegerea unui bașcan cu preferințe pro-Kremlin la șefia autonomiei găgăuze nu va fi o premieră pentru Republica Moldova. Președintele Parlamentului spune că guvernarea nu va permite acțiuni de destabilizare a situației sau subminare a integrității teritoriale.

„Găgăuzia, din memoria mea instituțională, cam tot timpul a avut conducători pro-ruși. Când e vorba de bani ei sunt foarte proeuropeni și prooccidentali, dar mental sunt conectați la Kremlin. Relațiile vor fi foarte pragmatice, așa cum au fost și până acum. Lucrurile vor fi spune tranșant. Toate acțiunile care vor fi în disonanță sau împotriva integrității teritoriale, securității naționale, vor fi sancționate conform legii. Cetățenii Republicii Moldova au ales vectorul european de dezvoltare, sarcina noastră este de a tăia din propaganda care continuă să vină de la Kremlin, iar în această unitate teritorial-administrativă este mai prezentă decât în altă parte”, a mai spus președintele Parlamentului.

Președintele PAS califică drept corectă și adecvată realității decizia formațiunii de a nu-și delega un candidat pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.

„Indiferent cine ar fi fost candidatul, considerăm că decizia noastră a fost corectă de a nu înainta un candidat, pentru că climatul politic de acolo și preferințele electorale erau deja cunoscute. Noi știm, acolo e dragostea nemărginită față de Kremlin. Noi am preferat să fie un exercițiu totalmente al găgăuzilor, am preferat să monitorizăm atent și să-i invităm la o discuție pe reprezentanții Adunării Populare ca să vedem cum au avut loc aceste alegeri”, a explicat Igor Grosu.

În turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei ar urma să se dueleze candidatul independent susținut de Partidul Socialiștilor, Grigorii Uzun și reprezentanta Partidului Șor, Evghenia Guțul. Cei doi au acumulat cele mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Articole asemănătoare

Back to top button