fbpx

Ai febră, strănuți și îți este frică de coletele din China? Află cum să te protejezi de coronavirus și ce să faci dacă ai simptomele bolii

Coronavirusul reprezintă o maladie transmisă inițial de la animale la oameni, care se răspândește acum de la persoană la persoană. Boala a pornit din China, orașul Wuhan fiind considerat epicentrul epidemiei. Acolo au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Boala a fost diagnosticată pentru prima oară la oameni la începutul lunii ianuarie. De atunci, aceasta a provocat peste 100 de decese, dar și mii de îmbolnăviri și cazuri suspecte. Cele mai multe au fost înregistrate în China, dar au fost diagnosticați pacienți și în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, SUA, Franța și Germania.

Rata de molipsire a bolii variază între 1,4 și 2,5, comparativ cu 12,18 în cazul rujeolei. Perioada de incubare a bolii este de maxim 14 zile, iar după asta virusul poate supraviețui în corpul uman cel mult 20 de zile. Actualmente nu există vaccine și preparate care să trateze maladia, iar pacienților din China li se administrează preparate contra HIV și SIDA.

Coletele din China nu pot transporta virusul. Acesta supraviețuiește în condiții ideale cel mult circa 20 de zile, iar în pachetele expediate prin poștă – aproximativ 72 de ore. La fel, doctorul Komarovskiy a declarat într-un video recent că nici bananele, despre care în Rusia se vehiculează că ar fi infectate, nu au nimic în comun cu boala și nu prezintă pericol.

Virusul atacă sistemul respirator. Printre simptome sunt rinoreea (secreția nazală), durerile de cap, tusea, febra mai mare de 38 de grade, frisoanele, dificultățile în respirație și durerile musculare. Acestea sunt identice cu cele ale gripei obișnuite, iar o persoana infectată nu poate ști dacă s-a îmbolnăvit de coronavirus sau este pur și simplu răcită. Unica modalitate de a stabili exact dacă este vorba de maladia care bântuie Asia sunt testele specializate.

În Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire, dar o femeie a fost plasată în carantină după ce a revenit din China. La fel, doi moldoveni au rămas blocați în epicentru epidemiei.

Pentru a preveni boala se recomandă:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • respectarea etichetei tusei (menținerea distanței, acoperirea gurii în timpul tusei și strănutului, spălarea pe mâini);
  • adresarea la medic în caz că persistă simptome ale gripei;
  • evitarea contactelor cu alte persoane în caz de răceală;
  • evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin;
  • evitarea călătoriilor în zonele cu risc sporit de îmbolnăvire, în special în China.

Articole asemănătoare

Back to top button