fbpx

Nu a fost identificat nici un moldovean care ar fi contractat coronavirusul. O femeie, venită recent din China, se află totuși în carantină

În timp ce coronavirusul, care nu are încă un leac, face ravagii în unele țări ale lumii, autoritățile de la noi au făcut publice noi informații. Până la această oră, nu a fost identificat vreun moldovean care ar fi contractat coronavirusul. Totuși, o angajată a Sălii cu Orgă se află în carantină, după ce a revenit recent din China, țara unde a izbucnit infecția. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Doamna a revenit recent dintr-un turneu care a avut loc într-un oraș al Chinei. Deși nu manifestă careva simptome, aceasta se află în carantină pentru a realiza investigațiile necesare și a diminua orice probabilitate de infecție.

„Dumneaei se simte bine, sănătoasă, doar că trebuia să facă aceste investigații în primul rând pentru ea ca să fie sigură și pentru colegii de la serviciu”, a declarat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă, pentru tv8.md.

În același turneu au mai plecat încă doi tineri din Moldova, însă ei nu s-au întors încă în țară. Date despre starea lor de sănătate nu se cunosc. Totuși, epidemiologii dau asigurări că nici un moldovean nu a contractat, până la această oră, virusul cunoscut drept coronavirus.

„Republica Moldova și țările din regiune în raport cu situația creată nu pornește de la pagină curată. Da, este un nou tip de coronavirus, dar sunt niște cazuri de boala care până acum nu au fost înregistrate”, a spus Nicolae Furtună, director interimar la ANSP.

Și angajații Serviciului Vamal și ai Poliției de Frontieră urmează să fie mai atenți la starea pasagerilor. În caz de necesitate, bolnavii vor fi duși la punctele medicale din preajma punctelor de trecere a frontierelor. Între timp, datele internaționale arată că, la nivel mondial, au fost înregistrate 17 cazuri de deces, iar peste 600 de persoane au contractat coronavirusul.

Cel puțin 10 orașe chineze au ajuns în carantină, iar spitalele locale nu mai fac față numărului prea mare de bolnavi. Sute de oameni așteaptă la coadă, de aproape 24 de ore, pentru a fi consultați. Virusul a ajuns în Statele Unite, Japonia, Thailanda și Coreea de Sud, iar aseară a fost înregistrat primul caz în Marea Britanie. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății nu declară, deocamdată, stare de urgență internațională.

„Așa cum s-a întâmplat și ieri, comitetul de urgență s-a împărțit în păreri, cu privire la anvergura amenințării noului coronavirus. Nu e cazul să ne înșelăm: aceasta este o situație de urgență pentru China, dar încă nu a ajuns la proporții internaționale”, a declarat Tdros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS.

Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie și recomandă amânarea deplăsărilor, dacă nu sunt urgente.

Coronavirusul are câteva simptome comune cu gripa și răceala: migrene, nas înfundat, tuse, dureri în gât și dureri musculare. La coronavirus apar complicații cum ar fi febră intensă, pneumonie, dificultate în respirație, septicemie. Potrivit medicilor, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, este importantă igiena corespunzătoare: spălatul pe mâini cu apă și săpun și evitarea spațiilor aglomerate.

Articole asemănătoare

Back to top button