fbpx

video | PAS propune pilotarea votului prin corespondență. De ce opoziția critică proiectul

Câțiva deputați PAS au înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. Potrivit autorilor, proiectul vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii moldoveni din diasporă, în special în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari. Votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite, pentru ca instituțiile statului să se poată asigura că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În elaborarea acestui proiect de lege au fost luate drept exemplu proiecte de similare din state ca Austria, Germania, Letonia, Slovacia, Canada, Statele Unite, România, anunță formațiunea.

Este un proiect de lege mult așteptat, rezultat al unui grup de lucru, muncit mai bine de un an de către colegii mei din diasporă, împreună cu membrii Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe. Este mai mult decât simbolic să lansăm astăzi, 1 martie, o astfel de inițiativă”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Ca deputat care a locuit 20 de ani în diasporă, mi-am dorit foarte mult ca echipa noastră să vină cu acest proiect de lege. Alături de conaționalii noștri aflați peste hotarele țării, am stat zeci de ore la coadă să pot vota și am călătorit sute de kilometri pentru a-mi exercita dreptul la vot. Mulțumesc cetățenilor din diasporă pentru că de fiecare dată au ieșit la vot. Și pentru că în continuare cer ca noi să asigurăm mecanisme necesare pentru participarea cât mai largă la vot și la procesele care țin de țara lor natală”, a declarat deputata PAS, Mariana Lucrețeanu.

„În afară de obligațiile constituționale și de lege, noi avem obligația politică, deoarece PAS în cadrul ultimelor scrutine electorale a făcut un legământ cu cetățenii noștri din diasporă că în afară de metoda obișnuită de participare la vot le va fi acordată și posibilitatea de a vota prin corespondență”, a spus deputatul PAS, Mihail Druță.

Vom depune tot efortul, alături de Comisia Electorală Centrală, pentru a identifica cele mai bune soluții și a încerca să ridicăm scara aplicării acestui proiect. La moment, facem un prim pas pentru a testa votul prin corespondență și sperăm să fie unul de succes și să fie apreciat de concetățenii din diasporă”, a declarat deputatul PAS, Vitali Gavrouc.

Toate instituțiile interesate sunt așteptate la prima rundă de consultări asupra proiectului, care va avea loc pe 7 martie, ora 10:00, în Sala Europei a Parlamentului.

Critici din partea opoziției

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat anterior că PAS pregătește o astfel de inițiativă, afirmând că se dorește astfel „a-i asigura Maiei Sandu victoria în alegerile prezidențiale din primul tur”.

În președinție s-ar coace o strategie de a organiza vot prin corespondență, însă doar pentru o parte din cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare, mai exact pentru cei din Canada și SUA”, a spus politicianul.

Inițiativa a fost criticată de socialiști, comuniști, dar și de reprezentanți ai partidului „Renaștere”.

Potrivit Blocului socialiștilor și comuniștilor, prin „încercările de a introduce în cadrul alegerilor a votului prin corespondență pentru alegătorii privilegiați ai Maiei Sandu”, cetățenii R. Moldova „sunt discriminați în ziua alegerilor în funcție de țara de reședință”.

Articole asemănătoare

Back to top button