fbpx

Va fi desemnată Mariana Durleșteanu candidată la funcția de premier dacă așa decide CC? Răspunsul Maiei Sandu

Maia Sandu ezită să spună dacă o va desemna sau nu pe Mariana Durleșteanu candidată la funcția de premier în cazul unei decizii corespunzătoare a Curții Constituționale. Potrivit președintei, indiferent de scenariu, Republica Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Declarația a fost făcută de șefa statului în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. Sandu a punctat că nu poate oferi un răspuns până magistrații nu se vor expune asupra constituționalității decretului de desemnare a Nataliei Gavrilița candidată la șefia Executivului.

„Cred că trebuie să avem răbdare și să așteptăm decizia Curții. (…) În funcție de asta o să putem să discutăm despre pașii următori. Ceea ce pot să spun astăzi, este să repet că țara are nevoie de alegeri anticipate, că menținerea Parlamentului cu actuala componență înseamnă să menții puterea unor clanuri corupte asupra țării”, a conchis Sandu.

Amintim că, socialiștii au anunțat semnarea unei majorități cu formațiunea Pentru Moldova, astfel încât să fie susținută candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier după ce cabinetul format de Natalia Gavrilița nu a primit votul de încredere al deputaților. Noua candidată a fost propusă la șefia Executivului de PSRM în timp ce potențialii miniștri își prezentau programul în fața deputaților.

Mai multe voci din spațiul public afirmă că Maia Sandu ar fi trebuit să o desemneze pe Durleșteanu premier, însă șefa statului a înaintat a doua oară candidatura Nataliei Gavrilița, iar socialiștii au contestat decretul la CC. Magistrații urmează să se expună pe marginea subiectului pe 23 februarie, însă a respins solicitarea de a suspenda acțiunea documentului până atunci.

Decizia judecătorilor a fost interpretată atât de Igor Dodon, cât și de deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Dacă socialistul declara că, de facto, decretul a fost suspendat, potențialul ministru afirma că fostul președinte „este consiliat de savanți” și „nu e nicio suspendare a decretului nici de facto, nici de jure”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

CITEȘTE ȘI:

E sau nu obligată Maia Sandu să o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu? Comentariul ex-președintelui CC, Alexandru Tănase

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button