fbpx

video, foto | În Chișinău s-a desfășurat un marș feminist cu accentul pe combaterea violenței sexuale

De 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, în centrul Chișinăului a avut loc un marș feminist. În acest an, organizatorii au pus accentul pe fenomenul violenței sexuale. La eveniment au participat și demnitari de rang înalt preum ministrul Educației Dan Perciun, ministrul Muncii și Protecției Sociale, dar și deputați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ziua Internațională a Femeii, 8 Martie, este un moment esențial de recunoaștere a progreselor înregistrate pentru drepturile femeilor, dar și de conștientizare a inegalităților care persistă în Republica Moldova. Această zi capătă o semnificație deosebită prin asocierea ei cu Marșul Feminist care, anul acesta, marchează a 10-a ediție.

Anul acesta, ne concentrăm atenția asupra unui subiect de o gravitate profundă – fenomenul violenței sexuale. Prin alegerea acestei teme, dorim să amplificăm mesajul că violența de orice formă este inacceptabilă și să subliniem importanța sprijinului comunitar pentru victime”, au anunțat organizatorii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am venit în semn de solidaritate pentru femeile din Republica Moldova și pentru egalitatea de gen, pentru lupta noastră. Lupta este una lungă, dar o vom duce până la capăt”, a declarat ministrul Alexei Buzu.

Vin la aceste marșuri de peste 10 ani. Bineînțeles că are impact. Schimbă discursul care există în societate și ne ajută pe toți să celebrăm această zi, nu doar din perspectiva felicitărilor pentru femei”, a declarat ministrul Dan Perciun pentru Realitatea TV.

Potențialul oricărui om trebuie valorificat indiferent de genul pe care îl are”, le-a mai spus acesta jurnaliștilor.

Sunt foarte mândră că Republica Moldova a devenit o țară în care vocea femeilor este una extrem de puternică. Avem un număr record de femei deputate, avem o femeie președintă, dar și multe femei muncitoare, responsabile care își doresc o viață cu demnitate și în siguranță. Iar noi ca autorități asta trebuie să facem, să ajutăm fetițele și femeile din țară care în continuare sunt bătute, hărțuite, umilite. Este o tragedie națională, iar noi de aici ne reconfirmăm angajamentul că vom lupta în continuare”, a spus deputata PAS, Doina Gherman, pentru TV8.

Participanții și participantele la marș au trecut și prin fața Ambasadei Rusiei, scandând „ucigașii”.

Marșul a început la ora 12:00, din scuarul Magazinului „UNIC”, înaintând spre Parcul Dendrariu. Evenimentul a fost organizat de un grup de activiste și activiști, organizații non-guvernamentale, susținătoare/susținători ale drepturilor fetelor și femeilor.

Articole asemănătoare

Back to top button