fbpx

Paștele ortodox: Obiceiuri, superstiții și tradiții. Ce nu e bine să faci în zilele de sărbătoare

Învierea Domnului Iisus Hristos sau Paștele este una dintre cele mai mari sărbători religioase. În 2022, Sărbătorile Pascale sunt pe 24 și 25 aprilie, conform calendarului ortodox. Sunt zile de sărbătoare încărcate cu emoție și marcate de tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce nu e bine să faci azi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

După o săptămână încărcată cu multă bucurie, lumină și speranță, creștinii din întreaga lume primesc Paștele, pe 24 aprilie 2022, cu multă iubire, împlinire sufletească și veselie.

Fără Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, creștinismul nu s-ar fi răspândit și nici Biserica nu s-ar fi format. După ce a intrat în Ierusalim, Fiul lui Dumnezeu a fost judecat și răstignit și a murit pe cruce. La trei zile de la înhumare, duminică dimineață, Iisus a Înviat pentru mântuirea neamului.

Paștele nu este doar cea mai importantă sărbătoare, ci și prelejul ideal de a petrece timp cu cei dragi și a lăsa deoparte problemele de zi cu zi.

Încă din Vinerea Mare, gospodinele s-au pregătit temeinic pentru celebrearea acestor zile sfinte, care sunt marcate și de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Le regăsiți pe toate în rândurile care urmează.

Tradiții în prima zi de Paște: ce se face la sărbătoarea de azi, 24 aprilie

Din bătrâni, circulă o zicală conform căreia în ziua de Paște e bine să te uiți în recipientul cu apă ca să vezi bine peste an. Asta înainte de a merge la Biserică, acolo unde mulți creștini merg cu un ou roșu în sân și haine noi.

Se spune că îți merge bine dacă, în dimineața de 24 aprilie 2022, vei purta haine noi, curate, atunci când se merge să iei „paște” după slujba de Înviere.

Foarte important este ca fiecare creștin să aibă un ou roșu și în buzunar, cu care ulterior să ciocnească. Totuși, tradiția spune că primul ou trebuie să fie spart de către capul familiei, care ulterior să-l împartă tuturor membrilor căminului său.

La întoarcerea acasă, se obișnuiește să se pună brazde de iarbă verde la intrarea în casă. Obiceiul spune că fiecare persoană trebuie să pășească pe iarba proaspătă înainte de a intra în locuință pentru a rămâne sănătoasă, voioasă și proaspătă ca verdeața plantei.

În alte regiuni, oamenii merg în prima zi de Paște, la răsărit, la cel mai apropiat râu și se scaldă. Se crede că în acest mod se curăță de boli, răutăți, aruncături, făcături și vor fi mai sprinteni și harnici.

În funcție de zone, există și alte obiceiuri în dimineața primei zile de Paște. Când creștinii se întorc de la slujba de Înviere, toți membrii familiei se spală cu apa dintr-un vas unde sunt puse ouă roșii și bănuți de argint. Se consideră că oul roșu îi va ajuta să fie sănătoși ca el, iar banii le vor asigura un an prosper.

La fel ca de Anul Nou, prima persoană care intră în casă este bine să fie bărbat. În caz contrar, gospodăria va fi lipsită de belșug și spor.

Paște 2022: Superstiții la sărbătoarea de azi din calendarul ortodox

Bineînțeles, Sărbătorile Pascale sunt marcate și de superstiții. Se crede că dacă va ploua de Paște, până la Rusalii vremea va continua să fie așa. În plus, dacă va cădea grindină pe 24 aprilie, atunci anul va fi unul mănos.

Nu lipsesc nici superstițiile de Paște 2022 legate de noroc. E posibil să-ți afli norocul dacă păstrezi oul fiert și sfințit în ziua de Paște până la Paștele următor. Atunci el trebuie să fie spart și conținutul lui îți arată dacă ghinionul te urmărește sau din contră. Dacă oul este gol, nu ai noroc, spun bătrânii.

Somnul nu este de bun augur, mai spun superstițiile. Se pare că dacă dormi în ziua de 24 aprilie 2022, vei fi somnoros tot anul și, mai rău, necuratul îți fură pasca.

Sursa: a1.ro

Articole asemănătoare

Back to top button