fbpx

Cum scapi de insomnie? Reguli pentru un somn odihnitor

Insomnia este una dintre cele mai grave și neplăcute afecțiuni, cu efecte nocive asupra întregului organism. Poate fi, însă, tratată și cu remedii naturale sau cu mici schimbări ce țin de stilul de viață, scrie doc.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dacă problema ta nu are la bază o afecțiune gravă, îți recomandăm să încerci sfaturile noastre înainte de a recurge la medicamente. Dacă insomnia durează, însă, mai mult de o lună de zile, discută neapărat cu un medic.

Ritualul de seara este esențial

Când vine vorba despre copii, toată lumea ne recomandă ca seara să le citim înainte de culcare, ca să adoarmă mai ușor. Ce nu știm este că un astfel de ritual ne poate ajuta și pe noi, adulții.

Nu contează ce activități alegi înainte de a te bagă în pat, contează ca în fiecare seară să te relaxezi, să încetinești ritmul, să îți pregătești organismul să intre în starea de repaus. Poți face o baie cu spumă și uleiuri aromatice, poți citi sau asculta muzică relaxantă, le poți citi povești copiilor sau poți urma una dintre pasiunile tale: pictura, lucrul manual etc.

Ceaiurile calmante te pot ajuta

Poți include în ritualul de seară și o infuzie din plante, pe care să o bei cu o oră înainte de culcare. Cele mai eficiente ceaiuri sunt lavanda, mușețelul și ceaiul de tei. Prepară infuzia dintr-o linguriță de frunze uscate și apă fierbinte. Bea ceaiul în liniște, fără să alergi prin casă ocupându-te de treburi restante. Așază-te pe canapea sau pe un fotoliu confortabil, bucură-te de aroma ceaiului și savurează-l.

Păstrează aceeași oră de culcare și de trezire

Organismul nostru are abilitatea de a lucra ca un ceas. Probabil ai observat că, atunci când te odihnești suficient, te trezești aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, chiar și fără alarmă. Sau că dacă ai aproximativ aceleași ore de masă zilnic, ți se face foame mereu în acel interval. Și asta fiindcă ne obișnuim cu o rutină, care include inclusiv ora de culcare și cea de trezire.

Fără telefon sau televizor cu 20 de minute înainte de culcare

Studiile au dovedit că lumina aparatelor electronice poate întârzia inducerea stării de somn. Biologic, suntem obișnuiți să dormim atunci când este întuneric și liniște. Așa că înainte de culcare trebuie să reduci lumina din cameră, să oprești televizorul, să nu mai folosești telefonul mobil și să alegi activități relaxante.

Ai grijă ce consumi după-amiaza!

Cofeina este un stimulent care împiedică organismul să inițieze somnul, spun specialiștii. De aceea, recomandarea lor este să bei cafea cu cel puțin șase ore înainte de culcare. De altfel, ciocolata și anumite ceaiuri conțin și ele cofeină, ceea ce înseamnă că și ele îți pot stimula corpul.

Mizează pe alimentele care induc somnul

Totuși, există alimente care induc somnul. Laptele, migdalele, curcanul, brânza, iaurtul sunt pline de triptofan, un agent natural de calmare. Mai mult, bananele au magneziu (un relaxant muscular) și doi hormoni care favorizează somnul: melatonină și serotonină.

Investește în saltea și perne potrivite

Contează și pe ce dormi, nu doar cât dormi. Când cumperi o saltea nouă (pe care ar trebui să o înlocuiești la fiecare șapte până la opt ani), ia în considerare înălțimea, greutatea, tipul corpului și preferințele tale pentru poziția de somn. Trebuie să petreci cel puțin 30 de zile cu un pat nou pentru a te obișnui cu acel pat.

În ceea ce privește pernele, optează pentru unele cu umplutură de înaltă calitate care să poată fi spălate sau curățate. Pernele vechi și de proastă calitate pot provoca dureri de gât. În plus, acarienii, ciupercile, murdăria și sebumul se acumulează de-a lungul timpului pe perne și asta poate exacerba alergiile.

Articole asemănătoare

Back to top button