fbpx

Cer drepturi egale. Cuplul LGBT, căruia i-a fost refuzată înregistrarea căsătoriei, acționează statul în judecată

Primul cuplu LGBT care a încercat a depus o cerere la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru a se căsători a acționat statului în judecată după ce a primit refuz.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Astăzi, după respectarea tuturor procedurilor prealabile, a fost depusă în instanța de judecată acțiunea în care cerem statului drepturi egale. Suntem un cuplu care locuiește împreună și are gospodărie comună, suntem o familie cu planuri și aspirații. Nu dorim nimic deosebit sau nimic mai mult decât au alte cupluri în acest stat. Dorim aceleași drepturi, pentru că este just și corect. Nu-mi pasă cum va fi numită relația noastră, căsătorie, parteneriat, coabitare. Numiți-o cum vreți, dar să avem toate drepturile de care dispune orice cuplu căsătorit în Republica Moldova”, a scris Angelica Frolov, coordonatoare de program în cadrul organizației GENDERDOC-M, care  a anunțat pe 1 martie, pe o rețea de socializare, că împreună cu partenera sa de viață, Leo Zbanke, au depus actele la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru a-și înregistra căsătoria.

„Sunt plătitoare de impozite, sunt cetățeană a Moldovei, am toate justificările să cer de la stat ce-mi aparține – Drepturile egale. Relația noastră este de comun acord, cu consimțământ conștientizat, asta e tot ce trebuie să intereseze statul și societatea. Restul ne privește doar pe noi doi”, a mai scris Frolov.

Potrivit legislației Republicii Moldova, căsătoria poate fi doar între un bărbat și o femeie.

Totodată, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului obligă din data de 17 ianuarie 2023 toate statele UE, inclusiv R. Moldova, să recunoască prin lege familiile LGBT. Statul trebuie să ofere soluții pentru legalizarea relațiilor dintre persoanele de același sex. Este vorba între altele despre drepturi medicale, de succesiune sau de liberă circulație.

Vezi și: Reacția Mitropoliei Moldovei privind decizia CtEDO de legalizare a cuplurilor LGBT: „Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare”

Articole asemănătoare

Back to top button