fbpx

Primul cuplu LGBT din Moldova a depus actele la ASP pentru a-și înregistra oficial căsătoria

Coordonatoarea de program în cadrul organizației GENDERDOC-M, Angelica Frolov, a anunțat ieri, 1 martie, pe o rețea de socializare că, împreună cu partenera sa de viață, Leo Zbanke, au depus actele la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru a-și înregistra căsătoria.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Angajații ASP au fost inițial mirați de solicitare și au îndrumat cuplul să se căsătorească în Europa. După o scurtă ședință cu șefa instituției, funcționara instituției a acceptat cererea și a spus că în termen de 15 zile lucrătoare vor primi un refuz oficial.

„Deci, avem o noutate. Noi cu Leo am fost ieri la ASP să depunem o declarație de căsătorie. 
Ne-am programat binișor din timp, am venit la ghișeu, am spus ce vrem, ne-au cerut buletinele, le-am dat, se uită în buletine.
– N-am înțeles, – spune funcționara – da la noi încă nu este legea asta.
– Noi știm, dați-ne refuzul oficial, o să mergem cu el la judecată.
– Da de ce nu vă căsătoriți în Europa?
– Pentru că suntem moldoveni.
– N-are importanță, căsătoriți-va acolo, că aveți decizia de judecată.
– Nu, noi vrem aici.
– Aveți dreptul să vă căsătoriți și la sediul central, la Mihai Viteazul.
– Vrem aici să ne dați refuzul.
– Haideți la ghișeul nr. 14.
Ne ducem la alt ghișeu. O altă funcționară ia documentele noastre, se uită.
– Stați că nu am înțeles nimica…- se uită spre prima funcționară – Da tu i-ai văzut și-i aișea? Noi ce, avem așa drept? – se uită la noi – Luați loc vă rog.
Au plecat la șefă pe vreo 30 de minute. Se întoarce, calmă și profesionistă. Ne ajută cu completarea declarației, ne ia copiile la documente. Vorbește respectuos. Ne spune că vom primi refuzul oficial peste 15 zile lucrătoare.
To be continued, stay tuned”, a scris Frolov.
Foto: Facebook Angelica Frolov
Foto: Facebook Angelica Frolov

Amintim că CtEDO obligă din data de 17 ianuarie 2023 toate statele UE, inclusiv R. Moldova, să recunoască prin lege familiile LGBT. Statul trebuie să ofere soluții pentru legalizarea relațiilor dintre persoanele de același sex. Este vorba între altele despre drepturi medicale, de succesiune sau de liberă circulație.

Vezi și: Reacția Mitropoliei Moldovei privind decizia CtEDO de legalizare a cuplurilor LGBT: „Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare”

Articole asemănătoare

Back to top button