fbpx

CtEDO obligă toate statele UE, inclusiv R. Moldova, să recunoască prin lege familiile LGBT

Statele, inclusiv Republica Moldova, trebuie să ofere soluții pentru legalizarea relațiilor dintre persoanele de același sex. Este vorba între altele despre drepturi medicale, de succesiune sau de liberă circulație, transmite dw.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O decizie luată marți, 17 ianuarie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex.

Concret, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.

Cazul judecat la CEDO a dat dreptate celor trei cupluri care solicitaseră în Rusia dreptul de se căsători. Statul rus le-a respins acest drept iar în fața Curții Europene a argumentat că societatea rusă nu este pregătită să accepte acest pas. CEDO a respins contestația Moscovei și a transmis că, așa cum se întâmplă în orice situație, nici în cazul minorităților drepturile fundamentale nu depind de acceptul majorității.

Articole asemănătoare

Back to top button