fbpx

video | Cel mai mare vulcan activ din lume a erupt după 40 de ani. Autoritățile locale anunță necesitatea unei curățări pe scară largă

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt pentru prima dată în aproape 40 de ani, în zona Riftului de Nord-Est, anunță US Geological Survey. Autoritățile care monitorizează activitatea de mai multe săptămâni asigură că traseul lavei nu pune în pericol nicio proprietate, dar avertizează persoanele cu boli respiratorii să rămână în locuințe. Mai multe zboruri au fost anulate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trei fisuri au erupt și au trimis fluxuri de lavă spre nord-est și paralele cu zona riftului. Fluxurile de lavă din cele două fisuri superioare s-au deplasat în jos, dar s-au blocat la aproximativ 11 mile (18 km) de Saddle Road. Fisura 3 alimentează în prezent fluxuri de lavă care se deplasează spre est paralel cu Zona Riftului de Nord-Est, scrie Digi24.

Acestea rămân la o altitudine de peste 10.000 de picioare și la peste 10 mile (16 km) depărtare de Saddle Road. Nu ne așteptăm ca fisurile superioare să se reactiveze. Cu toate acestea, s-ar putea deschide fisuri suplimentare de-a lungul zonei Rift de Nord-Est sub locația actuală, iar fluxurile de lavă pot continua să călătorească în jos, informează US Geological Survey.

„Nicio proprietate nu este în pericol în prezent. Gazul, vizibil din fântânile cu fisuri în erupție și fluxurile de lavă, este suflat spre nord-vest”, menționează US Geological Survey, citat de CNN.

„Toate indicii sunt că erupția va rămâne în Zona Riftului de Nord-Est”, a spus agenția într-un aviz, referindu-se la o zonă în care un vulcan se desparte, permițând fluxul de lavă.

Totuși, peroanele care suferă de boli respiratorii sunt sfătuite să rămână în case.

„Oamenii cu boli respiratorii ar trebui să rămână în casă pentru a evita inhalarea particulelor de cenușă, iar cei care ies trebuie să își acopere gura și nasul cu o mască”, a avertizat autoritățile din Honolulu.

„Posibilă daune aduse culturilor și animalelor. Daune minore ale echipamentelor și infrastructurii. Vizibilitate redusă. Poate fi necesară o curățenie pe scară largă”, au mai anunțat autoritățile, potrivit CNN.

„Pasagerii cu zboruri către Aeroportul Internațional Hilo (ITO) sau Aeroportul Internațional Ellison Onizuka Kona de la Keahole (KOA) ar trebui să se consulte cu compania aeriană înainte de a se îndrepta către aeroport din cauza activității vulcanice de la Mauna Loa”, potrivit unui aviz al companiei.

Southwest Airlines nu operează de la Hilo International luni din cauza erupției, a anunțat compania aeriană care a anulat deja cinci zboruri către și dinspre Honolulu.

Articole asemănătoare

Back to top button