fbpx

Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite, primele reacţii după condamnarea lui Aleksei Navalnîi

Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite au criticat vehement, vineri, condamnarea la 19 ani de închisoare a liderului opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, denunţând un proces cu caracter politic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este vorba despre un nou verdict într-un simulacru de proces. Această condamnare arbitrară este riposta la curajul său de a critica regimul de la Kremlin”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

„Cerem eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi. Această condamnare suscită noi preocupări privind acţiuni de hărţuire judiciară şi utilizare a sistemului judiciar din Rusia în scopuri politice”, a declarat, la rândul său, Volker Türk, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, scrie Mediafax.

Şi Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei a condamnat sentinţa în cazul lui Navalnîi. „Este o nedreptate flagrantă. (Preşedintele) Vladimir Putin nu se teme de nimic mai mult decât de cei care se opun războiului, corupţiei şi care apără democraţia, chiar şi dintr-o celulă de închisoare. Nu va reuşi să îi reducă la tăcere pe critici”, a declarat Baerbock.

Un tribunal din Rusia l-a condamnat, vineri, pe Aleksei Navalnîi, principalul lider al opoziţiei, aflat deja în detenţie, la 19 ani de închisoare pentru activităţi extremiste, într-un proces considerat ca având caracter politic. Aleksei Navalnîi a fost găsit vinovat de înfiinţarea şi finanţarea unei organizaţii extremiste, o referire la asociaţii pentru combaterea corupţiei.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, execută deja o pedeapsă de nouă ani de închisoare în Penitenciarul Melehovo, aflat la 240 de kilometri est de Moscova, pentru o serie de acuzaţii de fraude şi încălcări ale procedurilor judiciare. Echipa lui Navalnîi consideră că sunt sentinţe cu caracter politic. Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat joi că se aşteaptă la o sentinţă de tip „stalinist”.

Articole asemănătoare

Back to top button