fbpx

Psihiatru: În momentul de față, Putin este mai instabil psihic decât era Hitler în ultimele zile

Vladimir Putin este în momentul de față chiar mai instabil psihic decât era Hitler la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu i-a făcut un profil psihologic liderului rus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Întrebat cum se va opri, totuși, liderul de la Kremlin, medicul este de părere că deznodământul nu va fi suicidul, ci mai degrabă „baioneta unui apropiat”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Este Putin nebun?

Este întrebarea pe care mulți și-o pun de când liderul de la Kremlin a dat ordinul invadării Ucrainei.

„Putin-omul cred că îndeplinește criteriile pentru mai multe diagnostice psihiatrice.

Putin-președintele este un hibrid între om și funcție. Nu există pe această lume vreun președinte de stat care să fie de capul lui. Drept urmare, Putin – președintele reprezintă un agregat dintre om și oamenii dimprejurul lui și pozițiile lor de putere și ce mai rămâne din voința lui după ce s-a intersectat cu a altora.

Putin-legenda ne lasă să credem că taie și spânzură și că nimic împrejurul lui nu mișcă. Nici musca nu zboară dacă Putin nu-i dă voie. Or, asta este o proiecție, o fantasmă atât a poporului lui, cât și, într-o oarecare măsură, a anumitor oameni care se uită la el ca la un despot absolutist. Dar el nu este un despot absolutist.

Este, în schimb, o persoană care în ultima vreme, dacă ar fi să ne uităm strict la comportament, a avut ieșiri iraționale începând cu discursul lui fluviu privind drepturile istorice ale Rusiei asupra Ucrainei. Chiar dacă ar fi să zici că a fost președintele Rusiei care a vorbit, că a fost legenda care a vorbit, în spatele celor două filtre se află omul Putin, care era pe deplin angajat. Omul credea, omul avea o emoție personală investită în chestiunea asta. De ce ar investi un om care se întâmplă că e președinte peste o țară mare, nucleară, care se întâmplă că e un stăpân de oligarhi și care cumva s-a obișnuit, într-un sfert de secol, că i s-a și șoptit la ureche vezi că ești cel mai tare, de ce ar mai avea o chestiune personală în chestiunea asta? Sunt multe motive”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Studiul lui Putin presupune să-i citești biografia oficială, dar și pe cele neoficiale, să te uiți la momente-cheie, de turnură, descrise de istoriografie, de la parcursul lui de om mic în FSB la om mare în Leningrad. Putin de acum – în mod unanim, lumea care a intrat în proximitate cu el declară că este schimbat, a punctat medicul psihiatru.

Cum s-ar putea negocia cu Putin?

Să vină Putin la munte, să vină Mahomed la munte, să iasă dictatorul rus la negocieri, să fie dispus să negocieze – nu se mai poate. Să meargă muntele la Mahomed, iarăși nu se poate. Ce au făcut Statele Unite și Uniunea Europeană a fost să pună un laț în jurul economiei Rusiei, pentru că aceasta este breșa întregului ecosistem, nu numai a lui Vladimir Putin. Întregul ecosistem rusesc se bazează pe susținerea pe care poate să ți-o dea banul. În spatele butaforiei, în Rusia banul vorbește. Astfel, ceea ce face comunitatea internațională este să-l canalizeze treptat pe Putin către o decizie spre binele lui.

Liderii lumii, indiferent câtă pregătire ar primi pentru a fi buni negociatori, pe dinăuntru, la glanda sufletului, tot oameni rămân. În întâlnirea dintre doi oameni, trebuie să gâdili glanda. În multiplele interviuri cu Putin, au fost oameni care au reușit să-i gâdile glanda. Când gâdili glanda, obligatoriu în arta negocierii ai un interes. Și dacă omul se lasă gâdilat înseamnă că e dispus și el să se întâlnească cu tine la mijloc, a arătat Gabriel Diaconu.

„Cine l-a urmărit pe Oliver Stone în seria lui de interviuri cu Vladimir Putin observă cât de dibaci este în a lua interviuri. Îi lasă lui Putin o plajă imensă de manevră, se lasă dus, se lasă plimbat, îl energizează, îl catexizează pe Putin vizavi de egoul lui până la punctul la care – și asta facem și noi în psihiatrie cu pacienții care au halucinații – cădem de acord că tu-mi spui mie o poveste. Lumea deja a văzut compulsia lui Putin de a spune povestea, el vrea să fie ascultat. Iluzia pe care o au oamenii care sunt grandiomanicali este că la orice moment au control asupra teatrului de conversație. Este primul act al manipulării”, a explicat medicul psihiatru.

S-ar sinucide Putin?

Foarte rar găsești pacienți psihiatrici care să caute să-și facă rău. Cu o singură excepție: sinucigașii. Întrebarea pe care nu și-a pus-o nimeni despre Putin este dacă are o fantezie suicidară. Or, la momentul de față, dacă este să existe o îngrijorare este că în tot acest demers vizibil catastrofic pentru regimul lui, pentru cariera lui, pentru viitorul lui – o sinucidere în direct, care va să zică – Putin perseverează. Când ai de-a face cu o persoană când în actul său heteroagresiv devine autoagresiv, riscul este deodată mai mare.

Și cu siguranță, da, Putin este chiar mai instabil decât Hitler în ultimele lui zile, spune Gabriel Diaconu.

Citește continuarea pe digi24.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button