fbpx

Mesajul ironic de la Moscova, după demisia lui Liz Truss: „Felicitări lăptucii”

Vestea demisiei lui Liz Truss din fruntea guvernului britanic a provocat un val de reacții din partea liderilor politici ai lumii și ai comentatorilor de presă. În timp ce aliații Regatului au reafirmat relațiile bune cu Londra, rușii au profitat de ocazie pentru a o ironiza și insulta pe Truss, scrie BBC.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oficialii de la Moscova au profitat rapid de ocazie după demisia lui Liz Truss, pentru a o ironiza și insulta pe viitoarea fostă șefă a guvernului de la Londra, transmite Digi24.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, Maria Zaharova, a declarat că „Marea Britanie nu a mai cunoscut până acum o asemenea rușine în funcția de prim-ministru”.

Imediat după, și unul dintre principalii lachei ai lui Putin, Dmitri Medvedev, a ironizat-o pe Liz Truss pe Twitter.

„Pa pa Liz Truss, felicitări lăptucii”, a scris Medvedev pe rețeaua socială în limba engleză, făcând referire la o glumă publicată în tabloidul British Daily Star – jurnaliștii au cumpărat o lăptucă de 68 de cenți de la un magazin și au întrebat retoric într-un livestream „Oare Liz Truss va rezista mai mult decât această lăptucă?”. Livestream-ul durează din 14 octombrie.

Printre alți politicieni străini, președintele Franței, Emmanuel Macron a spus, că la nivel personal, „este mereu trist să vezi un coleg care pleacă”, dar că cel mai important lucru pentru Marea Britanie este să revină la stabilitate cât mai repede.

La Casa Albă, președintele Joe Biden a fost întrebat dacă Liz Truss a luat decizia corectă. Președintele a răspuns că această decizie a aparținut prim-ministei britanice și că el nu va „evalua judecata acesteia”.

Într-o declarație anterioară, președintele american a spus că relația apropiată cu Regatul Unit va continua și i-a mulțumit lui Liz Truss pentru parteneriatul pe „o gamă mare de probleme, inclusiv în ce privește responsabilizarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei”.

Unul dintre parlamentarii ucraineni, Oleksîi Goncearenko a mulțumit și el lui Truss pentru sprijinul acordat Ucrainei spunând și că „Ucraina nu vă va uita niciodată!”.

The Washington Post a sumarizat finalul carierei lui Liz Truss drept „O dezastruoasă serie de lovituri auto-aplicate care s-au transformat într-o spirala a morții politice, începute cu o încercare eșuată a liderei conservatoarea de a reorienta radical agenda economică a guvernului, tăind taxe fără a găsi modalități de a acoperi banii pierduți. Piețele au răspuns negativ, iar Truss nu și-a mai revenit”.

„Miercuri, ea și-a pierdut al doilea dintre cei mai importanți miniștri din guvernului său, s-a lovit de râsete în timp ce încerca să-și apere deciziile în Parlament, și i-a privit pe colegii parlamentari cum se ceartă deschis pe tema politicilor guvernamentale, accentuând senzația de haos de la Westminster”, a scris și publicația canadiană Globe and Mail.

În Europa, The Irish Times a criticat-o dur pe Truss, descriind „un moment trist în istoria politicii britanice.”

„Orice va mai apărea în săptămâna care urmează, mama parlamentelor a fost redusă la a fi doar o glumă proastă, iar constituția ei, ceva care stârnește râsete. Un premier ar trebui să reprezinte niște principii. Truss, la Downing Street, astăzi, nu a mai reprezentat nimic”, a scris The Irish Times.

„Va intra în istorie ca fiind premierul cu cariera cea mai scurtă, doar 44 de zile în funcție, perioadă în care a adâncit problemele economice a milioane de britanici, a slăbit imaginea internațională a țării ei și a consumat ce mai rămăsese din unitatea unui partid slăbit după 12 ani la putere”, a scris și cotidianul francez Le Figaro.  

Articole asemănătoare

Back to top button