fbpx

foto | „Pentru a ieși din casă, oamenii au nevoie de bilete”. Pustietatea unui oraș chinezesc, redată prin imaginile unei fotoreportere

Noul tip de virus COVID-19, cel care a pus stăpânire pe China și treptat s-a răspîndit în Europa și pe alte continente, a devenit unul dintre cele mai mediatizate subiecte din istorie. Fotoreportera Kira Golikova locuia în Zhengzhou, un oraș mare aflat la aproximativ 500 de kilometri de Wuhan – centrul epidemiei de coronavirus. Aceasta a surprins prin lentila aparatului de fotografiat străzile pustii și puținii oameni care mai au curaj să-și părăsească casele.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Zhengzhou a fost un oraș populat de 10 milioane de oameni, însă la sfârșitul lunii ianuarie acesta s-a golit. Oamenii au plecat să sărbătorească Anul Nou Chinezesc în alte regiuni.

După izbucnirea focarului, transportul public a fost sistat, magazinele, cafenelele și restaurantele s-au închis. „Chiar și KFC-ul la care mergeam de obicei să îmi cumpăr cafeaua nu mai era deschis”, a spus Golikova.

Aceasta a adăugat că este șocată de strictețea carantinei instaurate în China. După spusele ei, oamenii au nevoie de bilete pentru a-și părăsi casele, însă chiar și așa, o pot face doar de câteva ori pe săptămână. „Oricine vine din călătorii din alte țări, trebuie să rămână închiși în casele lor pentru o perioadă de două săptămâni”. 

Citată de kaktus.media, fotografa relatează că ușile se sigilează, iar în complexul de locuințe unde trăiește, sunt persoane cu benzi roșii pe mâine, un fel de gardieni voluntari sau membri ai apărării civile, care la intrare neapărat îți verifică documentele.

Treptat, orașul începe să se dezmorțească. Unele cafenele s-au deschis, însă centrul orașului, acolo unde ar fi trebuit să fie celebrat Anul Nou, arată dezastruos. „Puteți vedea ce a mai rămas din Anul Nou în piața centrală: decorațiuni, tăvițe goale acoperite cu gunoi, pungi de plastic, cutii pentru tăiței care nu au fost niciodată folosite. Nu există nicio mască în farmacii și nu știu cum o să ies afară când mi se va termina mâncarea, mi-au rămas doar cinci măști”.

Totuși, tânăra spune că panica din jurul coronavirusului este puțin exagerată. „Aș dori ca oamenii să trateze știrile mai critic și să încerce să nu răspândească informații neverificate”.

 

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button