fbpx

Viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, după publicarea raportului privind frauda bancară: Nu am fost invitați la audieri

După ce, astăzi, Comisia de anchetă a prezentat și publicat raportul privind frauda bancară, cerând – în context – ca viceguvernatorii BNM să fie demiși, Ion Sturzu a venit cu un comunicat de presă, prin care reacționează la acuzațiile aduse.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta a susținut că, atât el, cât și Aureliu Cincilei nu au fost invitați la audieri sau – cel puțin – nu până la aprobarea documentului.

„Precizez că până la finalizarea activității Comisiei de anchetă, nici eu și nici viceguvernatorul BNM Aureliu Cincilei nu am fost invitați la audieri pentru a ni se adresa întrebări și a ni se oferi posibilitatea de a prezenta comisiei informațiile și argumentele deținute la acest subiect. De asemenea, nu ni s-a comunicat vreo acuzatie, deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat comisiei toate materialele solicitate.

Personal am fost invitat la comisie abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat, pentru a fi audiat pe 14 octombrie 2019, declarată oficial zi liberă, la ora 10.00. Din cei cinci membri ai comisiei, au fost prezenți doar domnii Alexandru Slusari și Lilian Carp. Astfel, informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport”, a declarat viceguvernatorul.

Totodată, Sturzu a punctat că nu a „patronat domeniul de supraveghere bancară”, fiind numit în funcție când situația „deja era gravă”.

„Voi preciza că și eu, și dl Aureliu Cincilei am fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci era deja una extrem de gravă, iar în acea perioadă, inclusiv luna noiembrie 2014, nici unul dintre noi nu a patronat domeniul de supraveghere bancară.

Conform normelor interne ale BNM, fiecare viceguvernator patronează câteva domenii de activitate și, respectiv, deține putere de decizie strict referitor la domeniile pentru a căror activitate este responsabil, iar deciziile colective la nivel de Consiliu de administrație (Comitet executiv) se iau doar la prezentarea dosarului cu setul de materiale la temă de către departamentul respectiv.

În perioada post-criză, în comun cu noua echipă a BNM, ne-am implicat activ în realizarea unor reforme profunde în sectorul bancar, care au adus schimbarea totală a calității sistemului, fapt apreciat înalt atât de investitorii noi străini, cât și de comunitatea internațională”, a mai adăugat el.

Articole asemănătoare

Back to top button