fbpx

doc | Raportul privind frauda bancară a fost prezentat. Slusari: Ar mai fi necesară o comisie

La ședința plenară a Parlamentului, care are loc în acest moment, a fost prezentat raportul Comisiei de anchetă cu privire la frauda bancară. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, potrivit documentului, Сomisia de anchetă a audiat 26 de persoane, printre care funcționari și reprezentanți ai instituțiilor bancare; dar și a prezentat cum a avut loc întregul proces de devalizare a sistemului bancar și acțiunile de până la falimentarea băncilor vizate: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

În context, Guvernul şi Banca Națională, în termen de 60 de zile, vor trebui să examineze oportunitatea desecretizării şi publicării tuturor materialelor legate de frauda bancară și să iniţieze semnarea unor acorduri cu toate țările-zonele offshore privind schimbul informaţiilor fiscale.

Pe de altă parte, Ministerului Finanţelor, în termen de 90 de zile, urmează să organizeze un audit privind legalitatea repartizării banilor alocați în calitate de credite de urgenţă de către Banca Națională pentru cele trei bănci, în perioada 2014 – 2015.

La fel, Comisia a cerut să fie inițiată procedura de demisie a viceguvernatorilor Băncii Naţionale, Ion Sturzu şi Aurel Cincilei.

Astăzi, președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, a îndemnat să mai fie creată o astfel de comisie, ce va avea rolul de a analiza tot procesul de vânzare a activelor celor trei bănci și recuperarea creditelor după falimentul instituțiilor.

Articole asemănătoare

Back to top button