fbpx

update | Dodon a promulgat Legea cu privire la Bugetul de Stat 2021. Principalele prevederi

Igor Dodon a anunțat că a promulgat Legea cu privire la Bugetul de Stat pentru 2021 și Legea cu privire la modificarea unor acte normative (politica bugetar fiscală și vamală).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

UPDATE 16:20:

Principalele prevederi ale Legii bugetului pe anul 2021, se referă la susținerea mediului de afaceri, politicii salarizării, ocrotirii sănătății și politicilor sociale.

Potrivit Legii, va continua subvenționarea locurilor de muncă, subvenționarea dobânzilor la creditele contractate de la băncile comerciale de către agenții economici, acordarea creditelor în condiții preferențiale întreprinderilor mici și mijlocii, rambursarea TVA în contul achitării impozitelor salariale, pentru agenții economici din agricultură care au suferit în urma calamităților naturale.

De asemenea, au fost prevăzuți bani pentru construcția drumurilor în localități, a apeductelor în sate, pentru reparația acoperișurilor la școli, grădinițe, la spitale.

Sunt prevăzute acțiuni de susținere a angajaților din sectorul bugetar, precum și a personalului medical, prin punerea în aplicare a următoarei etape de majorare a salariilor cu 30%, de la 1 ianuarie 2021.

„Țin să amintesc că inițiativa de dublare a salariilor pentru personalul medical a fost lansată de mine în luna iunie, curent. Potrivit acesteia, prima majorare a salariilor cu 30% a avut loc la 1 septembrie curent, cea de-a doua majorare, cu 30 la sută – la 1 ianuarie 2021, iar la rectificarea bugetului în vara viitoare, urmează să fie bugetată o nouă majorare a salariilor pentru personalul medical, de încă 40 la sută”, anunță Dodon.

Știrea inițială:

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, va promulga legea cu privire la bugetul de stat, dar și politica bugetar-fiscală. Acte normative care au fost votate, în grabă, la ședința plenară din 16 decembrie curent. Se întâmplă după ce câteva zile în urmă Dodon a mai promulgat și alte legi adoptate de deputați la aceeași ședință a Parlamentului.

„Am discutat despre semnarea legilor votate de Parlament. Majoritatea le-am semnat vineri. Bugetul de stat și politica fiscală vor fi semnate azi pentru a fi promulgate maine, poimâne”, a declarat Dodon, după întâlnirea cu prim-ministrul Chicu și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Vezi și: Înainte de miezul nopții și în grabă: Deputații au votat legea bugetului de stat

Amintim că ședința Parlamentului de miercuri a durat până aproape de miezul nopții, timp în care deputații PSRM-Pentru Moldova au adoptat în grabă mai multe legi, printre care legile bugetare, dar și o nouă lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, acordând și mai mari privilegii pentru limba rusă.

Adoptarea actelor normative au stârnit critici dur  din partea deputaților Platformei DA, PAS, Pro Moldova și PDM. Aceștia afirmă că legile s-ar fi votat în interesul anumitor persoane și unele dintre ele ar prejudicia statul și cetățenii. În același timp, unele fracțiuni care s-au opus votării legilor le-au contestat la Curtea Constituțională.

Citește și: Platforma DA atacă la CC noua lege a funcționării limbilor, care privilegiază rusa: Intimidează vorbitorii de română

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button