fbpx

Limba rusă capătă puteri și mai mari în R. Moldova. Parlamentul a votat, în lectură finală, o nouă lege a funcționării limbilor

Limba rusă obține și mai multe privilegii în comparație cu cele pe care le avea până acum în Republica Moldova. Și asta pentru că deputații PSRM și cei ai platformei Pentru Moldova (din care face parte Partidul Șor și câțiva deputați care au părăsit PDM și, ulterior, grupul Pro Moldova) au votat miercuri, în lectura a doua, proiectul de lege al socialiștilor privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa le aparține socialiștilor Vasile Bolea, Adrian Lebedinschi, Bogdan Țîrdea și Vlad Bătrîncea și a fost adoptată cu votul a 55 de parlamentari.

În calitate de reprezentant al minorității etnice, vreau să asigur că acest proiect nu dezbină societatea, ci dimpotrivă contribuie la o mai bună înțelegere și la coeziunea socială”, a declarat vicepreședintele Parlamentului din partea Partidului Șor, Vladimir Vitiuc.

De altă părere este un alt vicepreședinte al Parlamentului. „Ca reprezentant al minorității ruse, afirm că limba rusă este suficient de bine protejată în Republica Moldova și nu văd necesitatea acestei inițiative care duce la dezbinarea societății”, a declarat reprezentantul Platformei DA înainte de a părăsi plenul Legislativului.

În proiectul de lege a fost acceptat și un amendament al deputatului Sergiu Sîrbu, prin care minoritățile etnice vor putea învăța limba română gratuit.

Reglementările proiectului de lege

Inițiativa votată prevede că actele vor trebui traduse și în limba rusă; plăcuțele cu denumirile instituțiilor, organizațiilor și întreprinderilor să fie scrise în română și rusă; iar denumirea produselor – în rusă și română.

Află AICI prevederile proiectului de lege adoptat de Parlament.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button