fbpx

video | Platforma DA atacă la CC noua lege a funcționării limbilor, care privilegiază rusa: Intimidează vorbitorii de română

Platforma DA a contestat adoptarea proiectului de lege nr. 477 privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care conferă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică alături de limba de stat, implicând o serie de obligații privind traducerea actelor, lucrările de secretariat și altele.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputații Platformei DA, Maria Ciobanu și Chiril Motpan au intervenit argumentând necesitatea excluderii acestui proiect strict electoral de pe ordinea de zi.

Proiectul conține numeroși factori de risc. Promovarea intereselor contrare interesului public. Sub pretextul susținerii și promovării minorităților, de fapt, proiectul susține refuzul în ce privește cunoașterea limbii de stat prin ce intimidează populația R. Moldova vorbitoare de limba română”, a spus Maria Ciobanu.

Și deputatul Alexandr Slusari a spus că, în calitate de etnic rus, nu consideră deloc necesar să fie adoptată o asemena lege, că dreptul său de a-și utiliza limba nativă nu este pus în pericol, ci, dimpotrivă, îi este garantat perfect de Constituția Republicii Moldova.

Totuși, majoritatea șordon a adoptat legea în două lecturi, ceea ce înseamnă că Platforma DA o va contesta la Curtea Constituțională”, au scris reprezentanții DA.

Amintim că limba rusă obține și mai multe privilegii în comparație cu cele pe care le avea până acum în Republica Moldova, după ce deputații PSRM și cei ai platformei Pentru Moldova (din care face parte Partidul Șor și câțiva deputați care au părăsit PDM și, ulterior, grupul Pro Moldova) au votat miercuri, în lectura a doua, proiectul de lege al socialiștilor privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button