fbpx

Un virus atacă sistemul Windows în Moldova. Infractorii cer criptomonede pentru acces la date

Serviciul Tehnologia Informatică și Securitate Cibernetică anunță că în perioada 11 ianuarie – 13 ianuarie curent, în adresa autorităților publice din Republica Moldova a fost depistat un flux masiv de infectări cu un nou virus din familia „Dharma”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Virusul restricționează accesul către date prin criptarea fișierelor. În schimbul accesului la date, infractorii solicită o recompensă sub formă de criptomonede Bitcoin.

Specialiștii precizează că acest tip de virus vizează toate versiunile sistemului de operare Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10. Odată infiltrat, el crează în mod aleatoriu un executabil în fișierele de sistemExecutabilul scanează toate fișierele existente și selectează anumite fișiere de tip documente cu extensia .doc, .docx, .xls, .pdf și altele pentru a le cripta. Când aceste fișiere sunt detectate, virusul va schimba extensia lor, astfel încât acestea devin inaccesibile și nu mai pot fi deschise. Atacatorii vor lăsa o notă de răscumpărare în fiecare mapă cu fișiere criptate, solicitând achitarea unei sume în Bitcoin.

În cazul în care ați devenit victima unui atac de acest gen, trebuie să deconectați imediat dispozitivul de la rețeaua de internet pentru a reduce riscul de a infecta și alte gadgeturi.

În acest context, pentru diminuarea daunelor produse într-o eventuală infectare, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică recomandă un set minim de măsuri în scopul prevenirii și detectării atacurilor de acest tip:

  1. Raportați incidentul către persoanele responsabile;
  2. Nu accesați linkuri suspicioase și nu descărcați sau deschideți atașamente suspecte;
  3. Efectuați back-up regulat și elaborați un plan de recuperare fiabil;
  4. Folosiți sisteme de protecție antivirus actualizate;
  5. Mențineți actualizate sistemele de operare și programele soft;
  6. Nu folosiți niciodată USB-uri necunoscute;
  7. Monitorizați traficul de rețea și detectați dacă există intruziuni;
  8. Folosiți VPN când utilizați Wi-Fi public;
  9. Refuzați să divulgați date cu caracter personal.

Articole asemănătoare

Back to top button