fbpx

„Țara anului” 2021, desemnată de The Economist. Republica Moldova se numără printre finaliste

Republica Moldova a devenit finalista topului „Țara anului”, realizat de publicația „The Economist”. Titlul se acordă statului care, în opinia jurnaliștilor, și-a îmbunătățit cel mai mult imaginea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anterior câștigătoare au fost Uzbekistan (pentru abolirea sclaviei), Columbia (pentru că a făcut pace) și Tunisia (pentru că s-a deschis către democrație). În 2021, printre statele luate în vizor a fost:

Samoa – țara unde justiția a dezamorsat o criză constituțională și a dat afară partidul aflat la putere de 33 de ani și un prim-ministru care pretindea că a fost ales de Dumnezeu.

Moldova – una dintre cele mai sărace țări din Europa, care fost mult timp un centru pentru spălarea banilor din Rusia. Jurnaliștii de la The Economist cred că odată cu alegerea  Maiei Sandu în funcție de șefă de stat a pornit eradicarea corupției.

Zambia a fost trecută în listă pentru că și-a recăpătat democrația, dar Lituania – deoarece a permis Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare la Vilnius.

Titlul însă i-a fost conferit Italiei. În opinia publicației, citată de Digi24, „pentru prima dată, o largă majoritate a politicienilor săi au îngropat securea războiului pentru a susține un program de reformă profundă care ar trebui să-i garanteze Italiei că primește fondurile la care are dreptul în cadrul Planului de Redresare post-pandemic al UE. Rata de vaccinare a Italiei împotriva COVID este printre cele mai ridicate din Europa. Iar după un an 2020 dificil, economia sa își revine mai repede decât cea a Franței sau a Germaniei”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button