fbpx

Statul ar putea percepe o taxă de 8000 de lei pentru vânzarea fiecărei mașini din 1 ianuarie 2023: Există excepții

Din 1 ianuarie 2023, statul ar putea percepe de la persoanele fizice fără activitate de întreprinzător o taxă de 8000 de lei pentru vânzarea fiecărei mașini, începând cu a patra tranzacție în decursul unui an. Propunerea se conține în politica bugetar-fiscală pentru anul 2023 propusă de Ministerul Finanţelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dacă acest proiect va fi susținut de Parlament, se va recurge la modificarea legii taxei de stat nr. 1216/1992, prin care articolul 3 va fi completat cu un punct adiţional, ce prevede că „persoanele fizice fără activitate de întreprinzător vor achita o taxă de stat de 8000 lei la înregistrarea unui contract de înstrăinare a unui automobil, începând cu a 4-a tranzacţie în decursul unui an calendaristic”.

De obicei, asemenea contracte se înregistrează direct la birourile de înmatriculare.

Prin acest proiect se urmărește motivarea celor care se ocupă cu vânzarea automobilelor să își înregistreze un SRL sau o întreprindere individuală. Totuși, o asemenea decizie nu i-ar avataja pe doritori.

În cazul SRL-urilor, taxele nu se opresc aici. Potrivit proiectului de lege, pentru scoaterea banilor primiți pe cont pentru automobilul vândut, compania va mai trebui să achite o altă taxă de 6% pentru extragerea dividendelor de pe contul companiei.

Pentru ca această măsură propusă de Ministerul Finanţelor,să devină normă legislativă de la 1 ianuarie 2023, ea trebuie să fie votată de Parlament.

Articole asemănătoare

Back to top button