fbpx

Roskomnadzor somează Ziarul de Gardă: Se cere ștergerea unui articol despre Ucraina și blocarea paginii web a publicației

Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, a cerut operatorilor de internet să blocheze pagina web a Ziarului de Gardă, pentru publicarea unui material în versiunea rusă despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, scrie zdg.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Redacția a primit pe mai multe adrese electronice o somație în care se spune că „La solicitarea Procuraturii Generale a Federației Ruse, din 27 februarie 2022, Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, cere restricționarea accesului la articolul „Кто воюет против Украины? «Слідство.Інфо» выяснило, что известно о российских пленных” („Cine luptă împotriva Ucrainei. Slidstvo.info a explicat, ce se știe despre prizonierii ruși” din ,n.r.) pe toate rețelele de telecomunicații, inclusiv în internet” se precizează în anunțul instituției ruse.

Ziarul de Gardă menționează că este un articol preluat de la partenerii lor din Ucraina cu care au o colaborare de mulți ani.

Redacția este informată că trebuie să elimine articolul pe parcursul unei zile, urmând de asemenea să informeze autoritatea la o adresă indicată de e-mail, că solicitarea lor a fost satisfăcută. Totodată, potrivit indicațiilor, operatorii de internet ar urma să elimine imediat aceste informații, calificate ca fiind „ilegale”.

Zdg a analizat somația și a luat decizia că nu există nici un temei legal să se supună oricăror solicitări ale unor autorități din Federația Rusă, de aceea articolul în cauză, precum și toate celelalte articole vor rămâne pe site, iar redacția va continua să scrie despre războiul de ocupație al Rusiei asupra Ucrainei.

De asemenea, redacția solicită autoritățile legale ale R. Moldova să întreprindă măsuri pentru a proteja spațiul electronic de posibile intruziuni, și să ia măsuri pentru a proteja activitatea jurnaliștilor de posibile atacuri sau limitări ale activității pe Internet a jurnaliștilor care critică războiul declanșat de Rusia.

Articole asemănătoare

Back to top button